2019-11-04 14:48:31• hírek • x

Milyen nehézségekkel jár egy autó fenntartása?

Amikor az ember az első autóját vásárolja meg, sokszor nincs rá felkészülve, hogy mennyi mindenre kell odafigyelnie. Ahhoz, hogy az autó sokáig probléma nélkül működjön, rendszeresen karban kell tartani, el kell végezni egy-egy alkatrészcserét.

 

Emellett persze folyamatosan figyelni kell a jármű általános állapotára: milyen hangot ad, minden normálisan működik-e. Amint észlelünk valamilyen hibát, célszerű gondoskodni a javításról, hogy ne romoljon tovább a helyzet.
 

És itt kezdődik a következő probléma: egy autó fenntartása nemcsak figyelmet igényel, hanem drága is. Legalábbis akkor mindenképpen, ha nem ért hozzá az ember, és mindenért szervizbe kell hordania. Szerencsére azonban az interneten, például az autodoc.hu -n, már elég sok autószerelési munkához érhető el korrekt leírás. Ez segít abban, hogy spóroljunk egy kicsit a szervizköltségen, és az egyszerűbb alkatrészcseréket magunk végezzük el.



Neki szabad-e állni ilyeneknek otthon?
 

Nem is olyan régen még természetes volt, hogy ha az autó működésében bármilyen hibát tapasztalt a tulajdonosa, otthon szétszedte a problémás részt, és megkísérelte a javítását. Mostanra sokan félnek ettől, mondván, a mai autók bonyolultabbak, tele vannak elektronikával, nem lehet már csak úgy belenyúlni a rendszerükbe.
 

Nos, ez csak részben igaz: valóban minél újabb egy autó, annál több benne az elektronika. De ettől még vannak dolgok, amik ugyanúgy működnek, mint a régebbi típusoknál. A kerekek, a féktárcsák, az olajszűrő, a lengéscsillapító, és még hosszan lehetne sorolni.
 

Ezeket ugyanúgy lehet javítani, az alkatrészeket cserélni, mint egy régebbi kocsin. Persze csak akkor, ha tudjuk, hogyan kell. Amennyiben életünk során nem tettünk szert erre a tudásra, az internetet kihasználva még megtehetjük.
 

Lehet-e bízni az interneten található leírásokban?
 

Sajnos nem mindegyikben, mindenképpen hiteles forrásokat kell felkutatni, ha otthoni autószerelésre készülünk. Legjobb, ha olyan útmutatót sikerül találni, ahol az autó típusának megfelelő, részletes ismertető, esetleg videó van, nem pedig egy általános eligazítás.
 

Menet közben folyamatosan figyeljünk oda arra, hogy az autón mindent pontosan úgy találunk-e meg, ahogy a szerelési útmutató írja. Ha valahol nem stimmel, akkor nem biztos, hogy a legjobb útmutatót találtuk meg.
 

Mielőtt nekiállunk, olvassuk át alaposan a leírást, és mérjük fel, hogy nem lesz-e túl nagy falat számunkra a munka – ha bizonytalanok vagyunk, inkább ne álljunk neki egyedül, kérjünk segítséget!



Nem kell mindent otthon megjavítani
 

Általános tanács, hogy aki nem autószerelő maga is, az otthon csak olyan alkatrészcserének, vagy karbantartási munkának álljon neki, ami viszonylag egyszerű. Egy olajszűrőcsere például olyasmi, amit meg lehet próbálni a szerviz kihagyásával, de az elektronikába valóban nem célszerű belenyúlni, ahogy a motorhibák is szakembert kívánnak.
 

Az otthoni autójavítás tehát nem működik minden körülmények között, mert az is előfordulhat, hogy többet ártunk vele, mint használunk. Fontos, hogy mérlegeljünk, mielőtt bármit is tennénk. A szerviz nem ellenség, amit mindenáron ki kell kerülni, hiszen vannak olyan hibák, amikhez szükség van a szakértelemre.
 

Viszont az reális cél lehet, hogy ha nem feltétlenül szükséges a szakszerű javítás, akkor spóroljuk meg a szervizköltséget – és ezt egyre többen meg is próbálják. A megfelelő útmutató mellett ez nem lehet probléma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: