2009-09-17 15:13:36• hírek • Gozner Gertrud

Milyen levegőt lélegzünk?

A Mobilitás Európai Hete és a Gondolkozz átfogóan és cselekedj helyben kampányai keretén belül a csütörtöki nap folyamán a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai a diákokkal karöltve levegőminőség- és zajszint mérő állomásokat állítottak fel Szatmárnémeti különböző pontjain.

Az ügynökség képviselői az Octavian Goga általános iskola ifjú környezetvédőivel egyetemben délben a város két pontját látogatták meg, ahol mérőműszerek segítségével figyelték meg a levegő nitrogén-dioxid, ózon és portartalmát, valamint a közlekedés zajszintjét is rögzítették.

Az első állomást az újközponti Coposu sétányon hozták létre, ahol nincs gépjármű, csak gyalogos forgalom, hogy az itt kapott értékeket összehasonlíthassák a város forgalmasabb és zajosabb részein mértekkel. Az akció körülbelül háromnegyed órát tartott, amelynek során az iskola tanulói leolvasták a mérőműszerek által mutatott értékeket, és bevezették egy táblázatba.

A következő mérőállomást a régi-központ egyik legforgalmasabb részén, a  körforgalom mellett állították fel. Az összegyűjtött adatokat a szakemberek a délután folyamán a diákok segítségével kiértékelték a Környezetvédelmi Ügynökség székhelyén, majd az eredményeket a sajtó rendelkezésre bocsátották.

Eszerint az autósforgalom miatt a levegő káros anyag tartalma enyhén magasabb értékeket mutat, de mindenhol jóval az egészségügyi határértéken belül helyezkednek el. Ami a zajszint mérés eredményét illeti, az újközpontban az értékek a 65 decibeles határszinten belül maradtak, míg a körfogalomban 71 decibelt mérték, amely enyhén meghaladja a megengedett paramétereket.


Az Octavian Goga általános iskola hat nyolcadikos tanulója vett részt az akcióban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: