2010-07-30 17:03:41• hírek • Deák Anita

Milyen könyveket vásárolunk

Manapság a gazdasági válság mindenre rányomja bélyegét, szerkesztőségünk kíváncsi volt vajon a szatmári könyvpiacot hogyan érinti a helyzet.

Néhány közkedvelt helyi könyvesboltot bejárva rá kellett jönnünk, hogy bár őket sem hagyja hidegen a válság, a nyári időszak sokkal nagyobb visszaeséseket okoz. Különösen a júliusi és augusztusi időszakban nehéz, ilyenkor előfordul, hogy alig két-három könyvet adnak el naponta.

A helyzetet tovább súlyosbítja még az internet egyre nagyobb népszerűsége, és az ennek köszönhető felfogás, miszerint minek megvenni a könyvet, ha egyszerűen le is tölthető. Egyes boltosok az internetet tartják a legnagyobb konkurenciának, és komolyan aggódnak a könyvek és üzletük jövőjét illetően.

Persze azért akadnak olyan könyvek is, amelyekre mindig volt és lesz igény, ilyenek például a kötelező háziolvasmányok és a különféle mesekönyvek. De nem maradhatnak le a listáról a fiatalok körében manapság óriási népszerűségnek örvendő vámpírtörténetek sem, mint például Stephenie Meyer Alkonyat sorozata, vagy Lisa Jane Smith Vámpírnaplói, amelyeket szabályosan viszik, mint a cukrot. Úgy látszik egyre kevésbé állja meg helyét az a megfogalmazás, hogy a mai fiatalok nem olvasnak.

A felnőtt olvasók körében már nincs ekkora összhang, az ezoterikus könyvektől a történelmi regényig bármilyen műfajnak akadnak kedvelői. Az írók tekintetében viszont inkább a külföldi írók műveire van kereslet. Ezenkívül némi jövedelmet hoznak még a turisták, akik főként a Szatmárral kapcsolatos könyveket keresik.

Arra a kérdésre pedig, hogy szeretnek-e olvasni a legtöbben igennel válaszolnak, de még sincs idejük, ne felejtsük el viszont, hogy az ember életében nincs szebb és hasznosabb szórakozás, mint az olvasás és ezen a gazdasági válság, vagy az évszakok sem változtatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: