2010-12-15 12:22:05• hírek • Tóth Klarissz

Milyen karácsonyfát vásároljunk?

Néhány nap múlva az év legmeghittebb, legszebb ünnepének, karácsonynak örvendhetünk. Az ünnepi készülődés közepette - az ajándékok vásárlásán kívül - a családok többségének az egyik legnagyobb gondot a megfelelő karácsonyfa kiválasztása jelenti.

Az általános tapasztalatok azt mutatják, hogy városunkban is egyre többen próbálnak tudatosan karácsonyfát vásárolni. Annak érdekében, hogy olvasóink karácsonyfa-választási dolgát megkönnyítsük, felkértük Portik Renátát, a Szatmár.ro kertépítési szakértőjét, ismertesse olvasóinkkal a fenyőfákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Kevesen tudják, hogy az árusok többnyire nyolcfelé fenyőt forgalmaznak. A leggyakoribb, legolcsóbb a közönséges lucfenyő - Picea abies. Hátránya, hogy fűtött lakásban a tűlevelek hamar lehullanak. Ettől jobb az ezüstfenyő - Picea pungens vagy ennek kék változata Picea pungens glauca, melynek tűlevelei szúrósabbak, merevebbek. A tömör, dús egyedek már drágák. A másik fenyő-rokon a szerbluc - Picea omorika, vékony, tömören tüskés agai igen tartósak. A duglászfenyő - Pseudotsuga menziesii ágrendszere laza, illatos. A legdrágább (lassú növekedése miatt is) a kaukázusi jegenyefenyő vagy ismertebb neven Normann-fenyő - Abies nordmanniana. A közönséges jegenyefenyő - Abies alba tűi szárazon sem hullanak. Az erdei fenyő - Pinus sylvestris vagy feketefenyő - Pinus nigra ritkábban árusított fenyők, alkatuk egyáltalán nem hasonlít karácsonyfához.





A felsorolt fenyők edényes (konténeres) vagy földlabdás változatban is kaphatók, magasságuk 150 cm körüli. Az ettől nagyobbak karógyökerük miatt sem viselik jól a konténerezést, az átültetést. A gyökeres (konténeres) fenyők legtöbb 10-12 napig viselik el károsodás nélkül a benti (szobai száraz klíma) körülményeket. Annak érdekében, hogy minél jobban elviselje a szabadtéri (kinti) és a szobahőmérséklet (benti) közötti hirtelen ingadozásokat, figyelni kell arra, hogy díszítésig fagymentes-, hűvös helyen legyen tartva és csak fokozatosan kerüljön be a melegbe.

A lakótérben fűtőtesttől távol legyen elhelyezve, talaját nyirkosan kell tartani, túlöntözni sem szabad. A fenyő rügyeit, ágait ne törjük le, és főleg ne fújjunk rá műhavat. Az ünnepek után fokozatosan kerüljön ki a szabadba, fontos, hogy csak fagymentes időben ültethető ki a kertbe. Az ültetőgödörbe ajánlott speciális földkeveréket (örökzöld földkeverék), szerves trágyát tenni. Ültetés után sok vízre van szüksége, valamint alaposan és gyakran kell öntözni. A fenyő körül a talajt fakéreggel, hánccsal takarjuk. Végül, de nem utolsó sorban konténeres fenyőt csak faiskolából, kertészeti árudából vagy megbízható termelőtől vásároljunk!




Amennyiben kertépítéssel, növénygondozással vagy a fenyőfákkal kapcsolatban további kérdéseik vannak, a szakértői rovatunkon belül forduljanak Portik Renátához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: