2015-02-25 11:12:45• hírek • Szatmár.ro

Milyen irányba fejlődik az esküvői filmkészítés?

Kalmár Gyula | Story Films
Kalmár Gyula | Story Films

Hasonlóképp az esküvőt övező oly sok szolgáltatáshoz, az esküvői filmkészítés terén is óriási változások történtek: el lehet felejteni az 5-10 évvel ezelőtti "mindent lefilmezünk"-stílust, ma már az esküvő filmjében fontos szerepet kap a művészet is.

Szamárnémetiben az idei évben is egymást érték az esküvői kiállítások, ezeken pedig a megye és a környező megyék esküvői szolgáltatásokkal foglalkozó cégei mutatták be magukat, illetve a 2015-ös év legfrissebb trendjeit. A divat folyamatosan változik ebben a szegmensben is, ám talán a legszembetűnőbb változást az esküvői filmek készítése terén észlelhetjük. Hol vannak már azok az idők, amikor hét-nyolc órás felvételt kaptak meg a párok, amelyen a remegő kező operatőr hat órán keresztül videózta a mulató vendégsereget? Ma már az esküvő és az azt követő lagzi filmszerű feldolgozása a divat, tükörtiszta, lenyűgöző képpel, elkapott pillanatokkal. A trendek változásáról, alakulásáról az esküvői filmkészítés Szatmárnémeti egyik legelismertebb képviselőjét, a Story Films tulajdonosát, Kalmár Gyulát kérdeztük.

"A változás valóban könnyen észrevehető. Míg sok esetben a párok ragaszkodtak a hat-nyolc órás felvételekhez, ma már szerencsére más a trend. Fontos szerepet kap a minőség és az, hogy a film ne csak dokumentálja a nagy nap eseményeit, hanem egy történetet mutasson be. Ezzel az operatőr is kiléphet az egyszerű "kamerás" szerepéből és művészetet vihet a filmezésbe. A legtöbb pár rövid összefoglalóinkat kedveli, mert az 4-5 percben, stílusosan összefoglalja az egész nap eseményeit, de természetesen nem elhanyagolható a "hosszú" film sem, ami esetünkben 90-120 percben foglalja össze az eseményt, úgy, hogy egyben mindent tartalmaz, de nem unalmas" - magyarázza a szakember.

"Egyre több pár keres fel engem, és pontos elképzeléseik vannak. Tudják, hogy milyennek képzelik el a filmet, sok esetben még azt is tudják, hogy hány operatőrt szeretnének. Az operatőrök száma azonban nem növeli a film minőségét - véleményem szerint általában két, maximum három operatőrrel tökéletes filmet lehet készíteni, mivel így a hosszú angyagot is érdekessé és maradandóvá lehet tenni, ugyanis a hosszas és részletes utómunka alatt bőséges anyagból lehet dolgozni, több szögből felvett anyag áll rendelkezésünkre."

A párok mostanság sok esetben egyszerűsítik is az esküvő napját - sokan a polgári szertartást más napon tartják, a fotózást is van, aki az esküvő utánra időzíti: így a nagy nap könnyebb, stresszmentesebb lesz - ami mindenképp pozitív dolognak tekinthető.

Kell a felszerelés, de nem az a legfontosabb

Technikai szempontból is komoly változásokon ment keresztül az esküvői filmek készítése. A profik többsége ma már nem kamerával, hanem tükörreflexes fényképezőgéppel filmez, hiszen annak képe filmszerű, a felvételek mélység-élessége pedig fantasztikus.

"Természetesen fontos a kellő felszerelés használata, de egy film nem attól lesz jó, hogy az ember mindenféle eszközt - darut, drónt - használ hozzá, hanem attól, ha természetesnek mutat, érzelmeket fejez ki, kellemes végignézni és egyetlen pillanata sem unalmas, de ugyanakkor minden fontos momentumot megörökít. Itt jön képbe a filmkészítő tudása, tehetsége, rálátása" - mondja Kalmár Gyula.

"A jó esküvői filmesnek nem csak felszerelésre, hanem folyamatos képzésre van szüksége. Jómagam hét éve foglalkozom esküvői filmek készítésével, de ezzel a tapasztalattal sem engedem meg magamnak, hogy akár egy évet is kihagyjak két-három továbbképzés, workshop nélkül. Bukaresti, brassói vagy külföldi filmesek workshopjaira járok. Persze a filmkészítésnek talán az egyik legfontosabb komponense maga az esküvő. Egy jól megszervezett esküvőről odaadással kifogástalan anyagot lehet készíteni, ezért számunkra különösen fontos az esküvő előtti egyeztetesek, tanácsadás és esetleges tippek/trükökk átadása, amelyeknek elsőre nincs túl sok köze munkánkhoz, viszont rengeteget tud segíteni a pároknak a szervezésben. Szerencsére az utóbbi években Szatmárnémetiben is gyarapodott a minőségi szolgáltatók száma, úgy akár díszítés, zene, fényképészet mint sok egyéb szolgáltatás terén is. Sok eseményt láttunk már és számtalan szolgáltatót ismerünk - ugyanakkor fontos elvünk egy személyes kapcsolat kialakítása" - magyarázza Kalmár.

Ne kérjünk kettő az egybent

A trendek változásával sokan megfontolják már, hogy külön válasszanak fényképészt és filmes szolgáltatást. Ez érthető is, hiszen a "két szolgáltatás egyben" esetén az egyik szolgáltatás minősége valószínűleg elmarad a másiktól. Kalmár Gyula szerint a későbbi végeredmény szempontjából jobb egy jó fotós és egy jó filmes leszerződtetése, így mindkét szolgáltatás megüti majd az elvárt szintet.

A kérdésre, hogy honnan ismerjük fel a jó esküvői filmest, Kalmár Gyula szerint az első és legfontosabb, hogy megnézzük a referenciamunkákat, beletekintünk több rövid illetve teljes anyagba. Ez alapján látjuk, mit várhatunk el a szolgáltatástól. De jó az is, ha látjuk munka közben is, hiszen az is sokat számít: a jó esküvői filmes ugyanis szinte láthatatlan, nem tolakszik és nem zavarja az eseményeket.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: