2015-02-09 17:36:05• hírek • Szatmár.ro

Milyen irányba fejlődik az esküvői filmezés?

A párok egyre jobban tudják, mit szeretnének látni az életük legnagyobb eseményét megörökítő filmben.

Szamárnémetiben az idei évben is egymást érték az esküvői kiállítások, ezeken pedig a megye és a környező megyék esküvői szolágáltatásokkal foglalkozó cégei mutatták be magukat, illetve a 2015-ös év legfrissebb trendjeit. A divat folyamatosan változik ebben a szegmensben is, ám talán a legszembetűnőbb változást az esküvői filmek készítse terén észlelhetjük. Hol vannak már azok az idők, amikor hét-nyolc órás felvételt kaptak meg a párok, amelyen a remegő kező operatőr hat órán keresztül videózta a mulató vendégsereget? Ma már az esküvő és az azt követő lagzi filmszerű feldolgozása a divat, tükörtiszta, lenyűgöző képpel, elkapott pillanatokkal. A trendek változásáról, alakulásáról az esküvői videózás Szatmárnámeti egyik legelismertebb képviselőjét, a StoryFilms tulajdonosát, Kalmár Gyulát kérdeztük.

"A változás valóban könnyen észrevehető. Míg sok esetben a párok ragaszkodtak a hét-nyolc órás felvételekhez, ma már szerencsére más a trend. Fontos szerepet kap a minőség és az, hogy a film ne csak dokumentálja a nagy nap eseményeit, hanem egy történetet mutasson be. Ezzel az operatőr is kiléphet az egyszerű kameraállvány-szerepből, hanem komponálhat, művészetet vihet a filmezésbe. A legtöbb megrendelő egy rövid összefoglaló videoklippet kér, na meg az esküvő napjának a történéseit másfél, két órás verzióban" - magyarázza a szakember. "Egyre több pár keres fel engem, és pontos elképzeléseik vannak. Tudják, hogy milyennek képzelik el a filmet, sok esetben még azt is tudják, hogy hány operatőrt szeretnének. Az operatőrök száma azonban nem növeli a film minőségét - véleményem szerint két videóssal tökéletes filmet lehet készíteni."

A párok mostanság sok esetben egyszerüsítik is az esküvő napját - sokan a polgári szertartást más napon tartják, a fotózást is van, aki az esküvő utánra időzíti: így a nagy könnyebb, stresszmentesebb lesz.

Kell a felszerelés, de nem az a legfontosabb

Techikai szempontból is komoly változásokon ment keresztül az esküvői filmek készítése. A profik többsége ma már nem kamerával, hanem tükörreklexes fényképezőgéppel filmez, hiszen annak képe filmszerű, a felvételek mélység-élessége pedig fantasztikus.

"Természetesen fontos a kellő felszerelés használata, de egy film nem attol lesz jó, hogy az ember mindenfélét eszközt - darut, drónt - használ hozzá, hanem attól, ha természetesnek mutat, érzelmeket fejez ki, és kellemes végignézni és egyetlen pillanata sem unalmas. Emellett pedig minden fontos momentumot megörökít" - mondja Kalmár.

"A jó esküvői filmesnek nem csak felszerelésre, hanem folyamatos képzésre van szüksége. Jómagam hét éve foglalkozom esküvői filmek készítésével, de ezzel a tapasztalattal sem engedem meg magamnak, hogy akár egy évet is kihagyjak két-három továbbképzés, workshop nélkül. Bukaresti, jászvásári vagy külföldi filmesek worksopjaira járok, a folyamatos fejlődés pedig hozza a sikereket: párizsi, budapesti és több némeországi filmezésem is volt az elmúlt egy-két évben, a romániai helyszíneket leszámítva" - magyarázza a szakember.

Ne kérjünk kettő az egybent

A trendek változásával egyre kevésbé keresett a fotó és filmezés szolgáltatás: sokkal többen választanak külön fotóst és külön filmest. Ez érthető is, hiszen a "két szolgáltatás egyben" esetén az egyik szolgáltatás minősége valószínűleg elmarad a másiktól. Kalmár Gyula szerint a későbbi végeredmény szempontjából jobb egy jó fotós és egy jó filmes leszerződtetése, így mindkét szolgáltatás megüti majd az elvárt szintet.

A kérdésre, hogy honnan ismerjük fel a jó esküvői filmest, Kalmár Gyula szerint az első és legfontosabb, hogy megnézzük a referenciamunkákat. Ez alapján látjuk, mit várhatunk el a szolgáltatástól. De jó az is, ha látjuk munka közben is, hiszen az is sokat számít: a jó esküvői filmes ugyanis szinte láthatatlan, nem tolakszik és nem zavarja az eseményeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: