2013-07-19 17:46:35• hírek • MTI

Milyen az ideális nő - Horvátországban?

Egy horvátországi felmérés szerint az ideális nő dolgozik, de kevésbé felelős munkakörben, mert mellette háziasszony és a családról is gondoskodik - közölte pénteken a Novi list rijekai napilap.

A GfK közvélemény-kutató az ideális nőszerep képét vizsgálta a karrier és a család összefüggésében.
Az ezer fő megkérdezésén alapuló kutatás eredményeit korábbiakkal összevetve kiderült, hogy 1995-től 2007-ig folyamatosan növekedett azok száma, akik szerint a tökéletes nő sikeres, dolgozik, karriert épít, családjáról pedig más személyek bevonásával gondoskodik. Az utóbbi hat évben azonban az így vélekedők tábora 40 százalékról 35 százalékra csökkent.

Ugyanakkor az utóbbi hat évben növekedett azok száma, akik szerint a tökéletes nő kevésbé felelős munkakörben dolgozik, mellette háziasszony és családját is ellátja. Míg 2007-ben 31 százalék vélekedett így, addig 2013-ban ez a mintakép kapta a legmagasabb arányú, 43 százalékos támogatottságot.

A karrierista nő egyébként inkább a nők, mint a férfiak eszményképe. A válaszadók korosztályát tekintve többségében a fiatalok, földrajzi megoszlást tekintve pedig a fővárosban és a gazdaságilag fejlett régiókban élők tartják ideálisnak a karrierrel rendelkező nőt.
Azok száma, akik szerint a mintanő nincs munkaviszonyban, hanem kizárólag háziasszony és a családról gondoskodik 1995-ben még 24 százalék volt, 2013-ban pedig már csak 14 százalék.

A közéleti, politikai szerepet vállaló sikeres nő a megkérdezettek csupán 5 százaléka szerint ideális - csakúgy mint hat éve. 2002-ben még a válaszadók 8 százaléka vélekedett így.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a nők csupán 12 százaléka tartja ideálisnak a háziasszony/családanya szerepet. Ugyanakkor a valóságban 24 százaléka él ebben a szerepkörben. Miközben a válaszadó nők 21 százaléka vélte úgy, hogy sikeres karrierrel rendelkezik, 38 százalék tartaná azt ideálisnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: