2013-08-08 13:26:54• hírek • MTI

Milliókba kerül a megrongált műkincsek helyreállítása

Évente több mint ötmillió euróba kerülhet Olaszországnak a véletlenül vagy szándékosan megrongált műkincsek helyreállítása - számolta ki az Il Giornale napilap a lehetséges károkat.

Darabokra törik Olaszország szépségeit és még meg sem fizetnek érte - fogalmazott az újság azután, hogy a firenzei dóm múzeumában kiállított egyik 14. századi szobor kezéről letört a kisujj, mert egy 55 éves amerikai turista "pacsit adott" neki. A turista bocsánatot kért, a múzeum pedig elállt a kártérítési követeléstől, mivel a szobornak ez az ujja már egyébként sem volt eredeti, hanem gipszből készült másolat.

Az eset ugyanakkor jól példázza, hogy a turisták jó része még mindig nem tanulta meg, hogy a múzeumokban nem érinthetik meg az alkotásokat - írta az újság.

Az Il Giornale friss adatok hiányában egy tíz évvel ezelőtti felmérés eredményét idézte fel, amely szerint külföldi és olasz turisták jelentős kárt okoznak az olasz műkincsekben. A lap visszaidézte, hogy Nápolyban csak 2003-ban majdnem másfél millió eurós volt a műkincsekben okozott kár és abban az évben a dél-olasz városban történt a legnagyobb értékű műkincsrombolás.

Az Il Giornale két kiemelkedő esetet említett még a múltból. Felidézte, hogy egy magyar származású ausztrál állampolgár még 1972-ben a Szent Péter-bazilikában kalapáccsal támadt Michelangelo Pieta című szobrára, egy olasz turista pedig a Vatikáni Múzeum képtárában Raffaello A folignói Szűz Mária című festményét akarta felgyújtani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: