2019-09-18 09:08:08• hírek • Bede Emőke

Milliók halnak meg évente az orvosi műhibák miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente legalább 138 millió beteget ér károsodás orvosi műhiba miatt, és közülük 2,6 millióan meg is halnak – jelentették be Genfben az MTI szerint.

Diagnosztikai tévedések, hibás gyógyszerfelírások és kezelési előírások, és a gyógyszerek célszerűtlen alkalmazása a három fő oka az érintettek nagy számának – mondta sajtótájékoztatóján Neelam Dhingra Kumar, a páciensek biztonságát oltalmazó fő koordinátor a szervezetben.


A hibák azért következnek be, mert az egészségügyi rendszerek nincsenek megfelelően felkészítve a hibák kivédésére, és az okulásra belőlük – mondta a szakértő, aki elismerte, hogy sok egészségügyi intézményben elhallgatják ezeket a műhibákat, ami megakadályozza, hogy küzdjenek ellenük. A WHO ezeket az adatait az alacsonyan, vagy közepesen fejlett országokból gyűjtötte össze, ahol a világ népességének 80 százaléka él. Az összesített adat ennél nagyobb, ha a fejlett országokat is számításba veszik. A világszervezet a figyelem felkeltése érdekében mostantól kezdve minden év szeptember 17-én megtartja a páciensek biztonságának világnapját.


Viszont nem csak Genfben került terítékre a páciensek biztonsága, hanem Szatmárnémetiben is. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban ugyanis egy szakmai konferenciát szerveztek a világnap apropóján. A találkozón ismertették az Egészségügyi Minisztérium üzenetét, melyben arra buzdították az egészségügyi személyzetet, hogy az orvosi műhibákat ne söpörjék a szőnyeg alá, hanem jelentsék, hogy – egymás hibáiból is tanulva – javíthassanak a rendszeren. Ezt követően az orvosok, asszisztensek, illetve a vezetőség tagjai konkrét lépéseket körvonalaztak annak érdekében, hogy tovább javítsák az egészségügyi ellátás minőségét, illetve gátat szabjanak az orvosi műhibáknak.


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: