2017-12-04 14:34:06• hírek • Oszkó Viktória

Millió kupak - Millió Mosoly

December 4-én, hétfőn tartott sajtótájékoztatót a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a Kossuth kertben található Zöld házban. A találkozó célja az volt, hogy megtárgyalják az új környezetnevelési programot, amelynek a Millió kupak – Millió mosoly elnevezést adták.

 

A program célja az, hogy népszerűsítsék a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, hiszen az Európai Unió elvárásai nagyok ezen a téren, és 2020-tól a hulladék 50%-át kell majd szelektíven gyűjteni és a megfelelő módon újrahasznosításra leadni.
 

A tájékoztatón ott voltak azok az öko iskolák és óvodák képviselői is, akikre az ügynökség aktív résztvevőként számít az elképzelés megvalósítása során. A szervezők ugyanis arra gondoltak, hogy az egyes óvódák és iskolák holnaptól, vagyis december 5-től január 3-ig iratkozhatnak majd fel a programra.
 

Az akció során az óvódások a kupakokat gyűjtik majd, az iskolák pedig a műanyag palackokat, amikről leszedik majd a kupakot és tovább adják partneróvodáiknak. Ez úgy lesz lehetséges, hogy minden óvoda választhat majd magának egy – vagy kettő – iskolát, akik csak nekik fognak segíteni a gyűjtés során.
 

Az összegyűlt kupakokat április elején fogják összesíteni, majd április-májusban következik a program igazán aktív része, amikor is az iskolások összefognak majd az ovisokkal. A feladat nem lesz egyszerű: a gyerekek öt négyzetméteres táblákon fognak dolgozni, amin népmese jeleneteket alakítanak majd ki az összegyűjtött kupakokból.
 

2018 a népmesék éve, ezért is esett a választás erre a témára. Egyrészről fontos a népmesék megismertetése a gyermekekkel, hiszen sokan nem hallanak róluk már a nagyszüleiktől és sokszor csak a modern rajzfilmeket ismerik.
 

Ha elkészültek a táblák, fontos, hogy minél hosszabbak legyenek – együtt, egymás mellé helyezve.  A Daniel Prodan Stadionnál fogják kiállítani őket, ahol bőven van hely nagy, egybefüggő területen megcsodálni az alkotásokat. A cél az, hogy minél hosszabban el lehessen őket nyújtani, hiszen ha az akció jól sikerül, és sok ilyen tábla készül majd el, akkor van rá esély, hogy az eredmény bekerülhet a rekordok könyvébe.
 

Ha mégsem elég hosszú a táblasor, akkor a felhasznált kupakokat számolják majd össze, és ha megvan a megfelelő mennyiség, akkor azokkal indulnak majd ugyancsak a rekord hivatalos megszerzéséért.  Az ügynökség törekvéseit, és a rekord hitelesítésével kapcsolatos anyagi támogatást a Szatmár Megyei Tanács vállalta magára.
 

Június 5-én, a Nemzetközi Környzetvédelmi Napon összesítik majd az eredményeket, és a 10 legtöbb kupakot összegyűjtött iskola és óvoda részesül majd egy három napos ingyenes táborozásban a nagytarnai ökotáborban. Az elkészült táblákat az óvódák és iskolák udvarain állítják majd ki, hogy továbbra is díszeleghessenek a város különböző pontjain. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: