2018-02-19 14:39:51• hírek • Oszkó Viktória

Millió Kupak – Millió Mosoly: elkezdik díszíteni az óriás táblákat

Febuár 19-én összeültek a programban résztvevő óvodák és iskolák képviselői, hogy a szervezőkkel együtt megbeszéljék a következő időszak teendőit a Millió Kupak – Millió mosoly elnevezésű környezetnevelési programmal kapcsolatosan.

A programról az első részleteket még decemberben hozták nyilvánosságra, akkor körvonalazódott először a konkrét elképzelés, aminek az elsődleges célja az, hogy népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést. Az Európai Uniós tendenciák szerint 2020-ra ugyanis a hulladékok legalább 50%-át szelektíven kellene kezelni, a kezdeményezés erre is szeretné felhívni a figyelmet.


A kivitelezés ideje alatt már az óvodások is sokat tanulhatnak a környezettudatosságról és lehetőségük nyílik arra, hogy saját kezűleg is megtapasztalják, milyen az, ha egy jó ügy érdekében közösen dolgoznak.


Az akció során több tanintézményt is felkértek arra, hogy a gyerekekkel szelektíven gyűjtsék és különválogassák szín és méret szerint a műanyag flakonok kupakjait. Természetesen a hozzájuk tartozó palackokat is szelektálják, hogy aztán azokat egy megállapodás értelmében szelektív újrahasznosításra tovább adják. Nem kevesebb mint 93 oktatási intézmény jelezte vissza részvételi szándékát az akcióban.


A gyűjtés egészen májusig tart. Békéssy Erzsébet, az ügynökség elnöke arra kérte az oktatási intézmények képviselőit, hogy addig minden hónap végén készítsenek egy kimutatást arról, mennyi kupakot sikerült összegyűjteni. Az elképzelések szerint a szervezők márciusra előállnak majd egy portfóliával, amely tartalmazni fogja az összes témát, amivel dolgozhatnak majd a gyerekek.  


2018 a népmesék éve, ezért is esett a választás erre a témára, amikor elkezdtek gondolkodni a program megvalósításának. Fontosnak tartják a mesék megismertetését a gyerekekkel, hiszen sokan nem hallanak róluk már a nagyszüleiktől és sokszor csak a modern rajzfilmeket ismerik. Kihangsúlyozták azt is, hogy a mesék mind-mind népi kultúránkat, hagyományainkat tükrözik, amelyeket ápolnunk és őriznünk kell.


Az elkészült táblákat a Daniel Prodan Stadionban tervezik kiállítani, ahol a cél az lenne, hogy a panókat egymás mellé állítva olyan hosszúságú alkotást hozzanak létre, amilyet még nem látott a világ. Ha minden az elképzeléseknek megfelelően alakul, akkor sikerül olyan hosszúságú táblasort kialakítani, amivel bekerülhet városunk a Rekordok Könyvébe.

 

A program megvalósulását a Szatmár Megyei Tanács támogatja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: