2012-09-01 09:25:38• hírek • Szatmár.ro

Mikó-ügy - Tiltakozás a bírósági ítélet ellen

Szombaton, az Igazság Napja elnevezéssel, nagyszabású tüntetést rendeznek az erdélyi magyar történelmi egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), tiltakozásul amiatt, hogy egy román bíróság újraállamosította a református egyháznak tíz éve visszaszolgáltatott Székely Mikó Kollégiumot, és börtönbüntetésre ítélte a visszaszolgáltatást végrehajtó restitúciós bizottság tagjait.

A romániai magyar egyházi vezetők és politikusok összecsengő véleménye az, hogy a Mikó-ügy veszélyes precedenst teremt. Pap Géza erdélyi református püspök szerint a Mikó-ügy egy titkosszolgálati irányítással, politikai megrendelésre született koncepciós per, amely utat nyit a visszaállamosítás előtt, és a visszaszolgáltatásban részt vevő tisztségviselők megfélemlítését szolgálja.

Mivel meggyőződésük, hogy politikai érdekek mentén született, igazságtalan ítélettel állnak szemben, az egyház és az RMDSZ tiltakozó tömegdemonstrációt hirdetett szeptember elsejére Sepsiszentgyörgyre. Az Igazság Napja elnevezésű megmozdulás a szervezők szerint az utóbbi húsz év legnagyobb magyar tüntetése lesz Erdélyben, amelyre több mint húszezer résztvevőt várnak Erdély minden tájáról.

A Székely Mikó Kollégium Sepsiszentgyörgyön

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: