2012-09-01 17:33:59• hírek • MTI

Tízezrek tüntettek az Igazság Napján

fotó: MTI
fotó: MTI

Kiáltvány elfogadásával ért véget szombaton Sepsiszentgyörgyön az Igazság Napja elnevezésű demonstráció, amelyben a résztvevők az egyházi vagyon maradéktalan visszaszolgáltatását és a visszaállamosítási kísérletek beszüntetését követelték. A demonstrálók tiltakoztak egyben a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen. A szervezők szerint a tüntetésen mintegy harmincezren vettek részt.

Romániának teljesítenie kell az európai csatlakozáskor vállalt kötelezettségeit, és vissza kell szolgáltatnia az egyházak elkobzott vagyonát - hangoztatta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a tüntető tömeg előtt elmondott beszédében.
Tőkés László hozzátette: egyetért Pap Gézával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével abban, hogy a Mikó-ügy politikai megrendelésre, titkosszolgálatok közreműködésével született az erdélyi magyarság megfélemlítése érdekében.     "Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni, mert erre megy ki a játék!" - mondta Tőkés László.

"Ne bántsák az erdélyi magyarok múltját, és ne rabolják el a jövőjét! - így fogalmazta meg Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Sepsiszentgyörgyön, szombaton rendezett demonstráció üzenetét, amelyen - a szervezők becslése szerint - csaknem harmincezer ember tiltakozott a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása és a restitúciós bizottság meghurcolása ellen.
Az EP-képviselő szolidaritásáról biztosította a székelyföldi tüntetéssel egy időben zajló kassai alkotmánymenet résztvevőit, ugyanakkor leszögezte: szükség esetén Erdély más városaiban is utcára fog vonulni a magyarság, ha jogsérelem éri.
Kelemen Hunor beszédében kifejtette, azért gyűltek össze a tüntetők Sepsiszentgyörgyön és azért támogatják őket még százezrek és milliók, mert az erdélyi magyar közösség múltja és jövője forog kockán.

"El a kezekkel az egyház tulajdonától, el a kezekkel az egyház vagyonától! Azért vagyunk itt több mint huszonötezren, hogy együtt kiáltsuk világgá: ne vegyétek el azt, ami a miénk! Ne tegyetek igazságtalanságot egy egész nemzeti közösséggel!" - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor rámutatott, hogy az utóbbi két évtizedben több mint nyolcszázezer hektár közbirtokossági erdőt kapott vissza az erdélyi magyar közösség, egyházai pedig több mint ezer ingatlant, de több száz ingatlan sorsa még mindig bizonytalan. Az erdélyi magyar közösség erejére, elkötelezettségére és összefogására lesz szükség ahhoz, hogy megállítsák a "visszaállamosítás kísértetét" - hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese olvasta fel a kiáltvány szövegét, amelyet a jelenlévők három "igen" kiáltással fogadtak el. A dokumentumban a demonstrálók tiltakoznak a buzaui bíróság június 29-én első fokon hozott ítélete ellen, amely három-három év letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a román egyházi visszaszolgáltatási bizottság tagjait, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását megsemmisítette és negyedmillió eurónyi kártérítés befizetésére kötelezte a református egyházat.
A kiáltvány felhívja a figyelmet arra, hogy ez a döntés veszélyes precedenst teremt, és oda vezethet, hogy leáll a restitúció, több ezer államosított egyházi ingatlan nem kerül vissza jogos tulajdonosához, és a már visszaszolgáltatott épületek is veszélybe kerülnek.

Szeptember 1-jén az erdélyi magyar történelmi egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szervezett tüntetés, amelyen a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása és a restitúciós bizottság tagjainak meghurcolása ellen tiltakoznak a résztvevők. MTI Fotó: Henning János

A sepsiszentgyörgyi demonstráción valamennyi erdélyi magyar történelmi egyház elöljárója - Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke, Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Bálint-Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, és Fehér Attila, a romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházkerület főtanácsosa - is felszólalt. Beszédeikben az elődök által hátrahagyott örökség melletti kiállás és a nemzeti összefogás fontosságát hangoztatták.

A demonstráción a tüntetők "Igazságot!" feliratú, magyar, román és angol nyelvű táblákat emeltek a magasba. Az iskola épületére óriásplakátokat feszítettek ki. Az egyiken az Európa Tanács egy 1993-ban kiadott felhívása szerepelt angol nyelven, amelyben - az ország tagfelvételekor - az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására és az anyanyelvű, felekezeti oktatás újraindítására szólítja fel Romániát. Két másik román nyelvű óriásplakát az egyháznak a Székely Mikó Kollégium épülete feletti tulajdonjogát igazolta: egy 1928-ban kiadott miniszteri bizonylat és az 1948-as államosítási jegyzőkönyv révén.

A tüntetésen az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt számos vezető tisztségviselője jelen volt. A demonstráció rendbontás nélkül ért véget, a távozók közül pedig sokan alá is írták az Igazság Napján elfogadott kiáltványt.
A sepsiszentgyörgyi tüntetésre Victor Ponta román miniszterelnök már a demonstrációval egy időben reagált. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a román Legfelső Bírói Tanács (CSM) kivizsgálást kér a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében szervezett tüntetés kapcsán, mivel az egy bírósági ítélet ellen irányul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: