2015-07-31 17:54:04• hírek • Kocsis Zoltán

Mikor sízhetünk végre Lunaforráson?

Pénteken rendes, havi ülésén a Szatmár Megyei Tanács megszavazta a lunaforrási sípálya vízellátását biztosító gyűjtőtó és rendszer megépítésének műszaki-gazdasági mutatóit. A már „emberemlékezet óta" húzódó beruházás ismét heves vitát váltott ki Adrian Stef tanácselnök és az ellenzéki PNL tanácsosai között.

Utóbbiak azt kifogásolták, miként lehetséges az, hogy a vízellátáshoz és a hóágyúk működéséhez szükséges rendszert és vízgyűjtőtavat csak most, sok éves munkálatok után kezdi el megtervezni a tanács. Ioan Seres, a megyei tanács beruházási osztályának vezetője a kérdésre válaszolva elmondta, két-három évvel ezelőtt készült és el is fogadtatott egy terv, amely még 6-7 millió lejben határozta meg ennek a beruházásnak a költségeit. Ezt most aktualizálták, aminek a következtében a kút, a 12.000 négyzetméteres vízgyűjtő tó, a pumpaállomás és a vezetékek rendszerének költségeit 2,8 millió lejre sikerült csökkenteni.

Vasile Ciocan tanácsos azzal a javaslattal rukkolt elő, hogy a felvonókat szombaton és vasárnap be kellene üzemelni. Ezzel egyrészt némi bevételhez lehetne jutni, hisz sokan piknikeznek a környéken hétvégenként, másrészt pedig ha nem használják, az csak árt az alkatrészeknek. Seres erre válaszolva elmondta, az áramszolgáltató Electrica becslései szerint havi 150-200.000 lej értékű áram veszne el, amit a megyei tanácsnak kellene finanszíroznia. „Mivel nagyon hosszú, 9 kilométeres vezetékekről beszélünk, nagyon nagy az áram feszültség-vesztesége. Amikor majd több felhasználó kapcsolódik a rendszerre, akkor a veszteség költsége megoszlik", magyarázta. Ezzel együtt Stef kijelentette: vizsgálják a sílift beindításának lehetőségét.

„Tisztán emlékszem, az elnök úr (Stef, szerk.) két évvel ezelőtt is, tavaly is azt mondta: idén télen sízni fogunk  Lunaforráson. És nem tudtunk. Én viszont merem állítani, sem idén, se jövőre nem tudunk majd ott sízni. Ez a beruházás nem más, mint egy kút, ami nyeli el a közpénzt!", kongatta meg a vészharangokat Alexandru Panea PNL-s tanácsos.

„Az én lelkiismeretem tiszta. Amit meg lehetett tenni, én megtettem annak érdekében, hogy haladjon ez a beruházás. Én is szeretném minél hamarabb befejezni és a minisztérium részéről ígéretet is kaptunk erre", válaszolt Stef.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: