2013-01-16 11:07:04• hírek • Kocsis Zoltán

Mikor lesz új könyvtár Szatmárnémetiben?

Erre a telekre épül majd az új megyei könyvtár
Erre a telekre épül majd az új megyei könyvtár

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke szerint szerencsés esetben idén lezárulhat a közbeszerzési eljárás az új megyei könyvtár épületének ügyében. Közben a városi önkormányzat közigazgatási lépéseket tett a telken álló épület lebontására. Felmerül tehát a kérdés: mikor lesz Szatmárnémetinek és a megyének új könyvtára?

Másfél évvel ezelőtt, 2011 júliusában a városi és a megyei önkormányzat vezetői elvi megállapodást kötöttek a Kogalniceanu utca 5. szám alatt álló telek sorsáról. Oda korábban a Kolozsvári Technikai Egyetem szeretett volna építkezni, ám ők végül elálltak a tervtől, így arra esett az illetékesek választása: oda épüljön az új könyvtár.

A Szatmár Megyei Tanács a 2012-es évértékelő jelentésében mutatta be a könyvtár látványtervét, miközben a Szatmárnémeti Városi Tanács decemberben visszavette a telek és a rajta álló épület fölötti rendelkezési jogot a megyétől. Erre azért volt szükség, mert az ingatlan a város tulajdonában van, így csak ő rendelkezhet az épület bontásáról.

Az építkezés várhatóan két évet vesz igénybe és közel 50 millió lejbe kerül. Csehi Árpád szerint az idén jó, ha a közbeszerzési eljárás végére sikerül pontot tenni. A tanácselnök szerint a könyvtár átköltöztetése is minimum három hónapot igénybe vesz, így egyelőre nehéznek tűnik megjósolni, mikor nyitja meg kapuit a kulturális központtal összekötött új könyvtár.

Az viszont biztos, hogy a Szatmár Megyei Tanácsnak jelenleg 2014 nyaráig szóló bérleti szerződése van a könyvtárnak jelenleg otthont adó ingatlant birtokló Federalcoop fogyasztói szövetséggel. A két fél között közel másfél évtizedig tartó pereskedés folyt, aminek következtében négy évig nem lehetett használni a könyvtár olvasótermét sem. Miután a Nagyváradi Táblabíróság kimondta, hogy az épület a Federalcoopé, a megyei tanács akkori vezetőségének három éves bérleti szerződést sikerült kötnie, amiért évente közel százezer eurót fizet.

Van azonban egy másik kérdés is az ügyben. Vajon ez a kétes és homályos hátterű szövetség mit kezd majd az épülettel, ha a könyvtár elköltözik onnan? Tovább nő majd azon műemléképületek száma Szatmárnémetiben, amelyet az enyészet fenyeget?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: