2009-07-21 15:44:50• hírek • Parajdi Andrea

Mikor lesz magyar helységnévtábla Erdődön?

Több mint egy éve annak, hogy Erdőd városa ígérgeti a magyar helységnévtábla kihelyezését - talán éppen emiatt békés még a helyzet a Szatmár Megyei Tanács és Erdőd vezetősége között. Azonban ha az ígérgetés továbbra is megreked a szavak szintjén, a Megyei Tanács a közigazgatási bíróságra viszi az ügyet. Csehi Árpád szerint ezt a törvény adta jogot mindenképpen érvényesíteni kell.

Erdőd lakóinak 37%-a magyar, ezt az arányt azonban a városhoz tartozó, öt kisebb település lakossága lényegesen lecsökkenti. Az egy közigazgatás alá tartozó hat településen, 20,1 százalékos a magyarság, tehát Erdőd városát is kötelezi a törvény, hogy a kisebbség anyanyelvén is kihelyezze a település névtábláját.

Éppen ezért, a Szatmár Megyei Tanács már lassan két éve felhívta az ottani vezetés figyelmét, hogy tegyenek eleget a törvény előírásainak. Tavaly ősszel a Szatmár Megyei Prefektúra is felszólította őket, ezzel egy időben pedig az is felvetődött, hogy ha nem történik semmilyen intézkedés, akkor az erdődi vezetésnek a közigazgatási bíróságon kell magyarázkodnia.

„Háromszor ígérte meg Erdőd polgármestere, hogy kihelyezik a magyar helységnévtáblát. Minden felszólításunk során békésen próbáltuk rendezni ezt a problémát, azonban most már sok kezd lenni a tetteket nem követő szódobálásból, ezért tényleg lépni fogunk a közigazgatási bíróság irányába " - nyilatkozta Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Ovidiu Duma, Erdőd polgármestere lapunknak szűkszavúan nyilatkozott az ügyet illetően, s kérdésünkre úgy válaszolt mintha most először szembesítették volna ezzel a kötelezettségével.

Véleménye szerint semmilyen felszólításnak nem kell eleget tenniük, sőt egyáltalán nem érti miért kellene városában kihelyeznie magyarul is a helységnévtáblákat, hiszen nagyon jó összhangban élnek együtt az egyes nemzeteket. "Nem hiszem, hogy egy magyar tábla bármit is megoldana a településen" - mondta a polgármester.

-Számomra is rejtély, hogy miért csak ígérget a polgármester, hiszen Erdődön valóban békésen együtt tudnak élni románok, magyarok és svábok is. Nem beszélve arról, hogy a település közterületeit több magyar szobor is ékesíti, nem értjük, miért nem férhetne el egy magyar nyelvű helységnévtábla a város két bejáratánál - nyilatkozta megkeresésünkre Szakács Imre, Erdőd alpolgármestere, akitől azt is megtudtuk hiába van helyi tanácsi határozatuk a többnyelvű névtáblákról, úgysem tartják tiszteletben a rendelkezéseket. Ezt bizonyítja az a példa is, hogy, amikor '98-ban háromnyelvű helységnévtáblákat helyeztek el, rövid időn belül „valakik" traktorral húzatták ki azokat a földből.

Az Erdődi Tanács július 22-i ülésén napirenden kívül, az RMDSZ felvetésére, tárgyalni fognak a magyar helységnévtábla ügyéről - tájékoztatott az alpolgármester, hiszen véleménye szerint is immár „tele van a padlás az ígéretekből". Ha a 15 főből álló helyi tanács két RMDSZ-es tagja sem jár sikerrel, akkor valóban a közigazgatási bíróság fogja kimondani a végső szót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: