2014-02-19 09:08:45• hírek • Kocsis Zoltán

Mikor lesz ebből uniós pénz?

Noha politikusaink - elsősorban helyi szinten - oly módon beszélnek az esetleges jövőbeni uniós pályázatok által megszerezhető támogatásokról, mintha csak ki kellene nyújtaniuk a kezüket érte, a valóság egészen más. S amint azt Romániában megszokhattuk: nem túl rózsás.

„Nagyon messze állunk még attól, hogy Románia megköthesse a pénzügyi keretmegállapodást az Európai Unióval", jelentette ki Pataki Csaba szenátor. „A román kormány eddig három változatot küldött Brüsszelbe, ám mindhármat visszaküldték. Sajnos hosszabb volt az elutasító válasz, mint maga az országstratégia", mondta.

Mindez, Pataki szerint azt bizonyítja, hogy a kormány kevés energiát és szakembert csoportosított a problémára, minek következtében a belső tervezési folyamat sem indult el kellőképpen.

„Jelenlegi helyzetben nem lehet tudni, milyen tengelyek mentén, milyen operatív programokban melyik ágazatra mennyi pénz van", mondta Pataki, aki korábban Szatmár megye uniós pályázataiért felelt.

Az előző költségvetési időszakban az EU egyenként fogadta el Románia operatív programjait, idén viszont egyszerre tárgyalják ezeket. A legnagyobb gond azonban, hogy ezt követően is csak 2016-2017 körül lehet „pénz belőle". Noha, ha minden rendben ment volna, 2014 január elsejétől már lehetett volna pályázni.

Pataki Csaba felhívta azonban a figyelmet egy másik, sürgető és égető problémára: az eddig aláírt nagy lélegzetű projektek esetében is jelentős a késés Romániában. Ilyen Szatmár megyében a víz- és kanalizálási hálózat bővítését célzó beruházás, amelynek keretein belül a 19 szerződésből még mindig csak 10-et írtak alá. Pedig a teljes beruházást 2015 végéig be kell fejezni...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: