2017-04-10 11:38:09• hírek • Agerpres.ro

Mikor lesz ebből eurózóna-csatlakozás?

Románia csak akkor csatlakozhat az eurózónához, amikor a lakosság jövedelme megközelíti az Európai Unió más országaiban élőkét - nyilatkozta Sorin Grindeanu miniszterelnök hétfőn, az euróra való áttérést előkészítő tárcaközi bizottság gyűlésén.

A kormányfő hangsúlyozta, számos vita alakult ki az utóbbi időben az EU jövőjét illetően, ezeket azonban lehetőségként és nem akadályként kell felfogni.

"A mai találkozó egyik célja bebizonyítani, hogy Románia az elkövetkezőkben is támogatni fogja az Unió kohéziós politikáját, hogy mindannyian egyet akarunk: egy erős Európai Uniót, amelyben minden tagállam ugyanazért a célért küzd" - fogalmazott Grindeanu.

A miniszterelnök szerint az illetékes romániai hatóságok feladata gondoskodni arról, hogy ez az áttérés "a lehető legzökkenőmentesebb legyen".

"Tanulnunk kell azoknak az országoknak a tapasztalatából, amelyek már csatlakoztak az euróövezethez, és a Romániáéhoz hasonló helyzetből indultak. Jelentős változás lesz ez, természetes tehát, hogy vonakodást, ellenállást vált ki az emberekből, de mi azért vagyunk ma itt, és leszünk itt a jövőben is, hogy részletekbe menően előkészítsük ezt a folyamatot" - mondta még Grindeanu.

A Victoria-palotában zajló egyeztetésen részt vesz a Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu, valamint Viorel Ştefan pénzügyminiszter és Mihai Tudose gazdasági tárcavezető is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: