2019-08-02 07:31:32• hírek • Nagy Tímea

Mikor kezdődik végül is az iskolaév? A tanfelügyelőséget is megkérdeztük

Évnyitó a 10-es (leendő Rákóczi Ferenc) Általános Iskolában
Évnyitó a 10-es (leendő Rákóczi Ferenc) Általános Iskolában

Az országos sajtó nem fogalmaz egyértelműen a 2019-2020-as iskolaév kezdő dátumával kapcsolatban. Szinte óránként változik az álláspont.

Még a 2018-2019-es tanév februárjában kiderült, a kormány előrébb hozta a szokásos, szeptember közepi időpontot egy héttel, kilencedikére. Belenyugodott mindenki.

 

Egyáltalán miért változtattak?

 

Az Országos Diáktanács már 2015 óta próbálja elérni azt, hogy szeptember elsején kezdjenek és június 1-ig tartson az iskola. Számukra mindenképp jó lenne a nyári vizsgaszezon szempontjából, hiszen nem a június végi, júliusi melegben főnének ünneplőben a nyolcadikosok országos szintű felmérőjén és az érettségi alatt.

 

A Társadalmi Párbeszéd Bizottsága által 2019. február 14-én tartott bukaresti egyeztetésen egyedül az Országos Diáktanács kérelmezte a fentieket. A Tanügyminisztériummal kompromisszum árán, de megállapodásra jutottak a kilencedikei kezdést illetően. Utolsó napként 06.12-t jelölték meg – ez pedig a minisztérium részéről volt engedmény.

 

Fotó: szatmár.ro

 

Üzleti-idegenforgalmi érdekek ellentétben a több tízezres diákság érdekeivel

 

Szerdán látott napvilágot az a hír, miszerint áttennék szeptember 16-ra a becsengetést, Viorica Dancila miniszterelnök javaslatára. Ezzel a kéréssel fordult Ecaterina Andronescu tanügyminiszterhez az aznapi kormányülésen. Felvetését arra alapozta, hogy a diákság is biztosan örülne a hosszabbításnak.

 

Olyan magyarázatok keltek szárnyra, hogy a vendéglátóipari vállalatóriások fogtak össze és emeltek szót Bukarestben plusz egy hét Kánaánért. Számukra számottevő bevételkiesést jelentene, ha már nyolcadikán kiürülnének a szállodák és az éttermek az üdülőövezetekben.

 

A Romániai Idegenforgalmi Munkáltatókat Tömörítő Szövetség (FPTR) nyílt közleményben is megvétózta a 3191/20.02.2019-es rendeletet, mely többek között a 2019-2020-as tanév rendjét állapítja meg. Az elégedetlenségükről az Idegenforgalmi Minisztériumot is értesítették, akik – az FPTR szerint – azt figyelmen kívül hagyták. A szövetség viszont, az utolsó közleményében írtak szerint arra kéri az Idegenforgalmi Minisztériumot, járjanak közben az oktatási tárcánál az érdekükben, hogy a 2020-2021-es tanévkezdést szeptember 14-re időzítsék. Szó sem esik tehát az idei becsengetésről a Romániai Idegenforgalmi Munkáltatókat Tömörítő Szövetség nyilvánosságra hozott kérelmében.

 

Fotó: szatmár.ro

 

A kormányzati részleg kicsit másképp gondolta volna

 

Szeptember 16-tól június 19-ig szerették volna a nebulókat iskolába járatni. A év eleji terveik szerint az őszi szünettől ők is megszabadultak volna, ami a középiskolákat illeti. Az ünnepi vakációt megelőzően, december 20-án ért volna véget a 14 hetes első félév. A 21 hetes második szemeszter január 13-án kezdődött volna. A tavaszi szünet 2 hetes lazítást biztosított volna az utolsó hajrá előtt. Szerencsére ebben az utóbbi változatban sok a „volna” szócska. Nem ez a verzió lépett érvénybe. 

 

A diákok számára a 30+ fokos meleg akár teljesítményük rovására is mehet a mindent eldöntő vizsgák alkalmával. A felháborodásuk ebből a szempontból jogos. Az iskolai osztálytermek többnyire nincsenek felszerelve légkondicionáló berendezésekkel, míg a minisztériumi döntéshozók irodái valószínűleg igen.

 

Fotó: szatmár.ro

 

Hétfőn összeülnek, s eldől a becsengetés sorsa

 

Andronescu összehívta a Társadalmi Párbeszéd Bizottságát, így augusztus 5-én kiderül, mikor kezdődik az iskola. Az edupedu.ro oldalnak adott nyilatkozatában azt mondta, csak így hozható megfelelő döntés. Minden véleményt meghallgatnak.

 

A Romániai Diákok Szövetsége is kiadott egy közleményt, melyben felkérik a tanügyminiszter asszonyt, hogy utasítsa vissza Dancila felvetését, továbbá vegye tekintetbe a szeptember 1-jei kezdési időpontot. A miniszterelnöktől azt kérik, hogy inkább a diákság valódi problémáival foglalkozzon, mint a személyszállítás és az ösztöndíjak biztosítása, a népszerűséghajhász javaslatok helyett, melyek az oktatási rendszer kárára válnak - olvasható az edupedu.ro cikkében.

 

Fotó: szatmár.ro

 

A tanfelügyelőséget is megkérdeztük, tudnak-e valamit a dátumcseréről

 

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség részéről Kallós Zoltán helyettes tanfelügyelő azt nyilatkozta péntek reggel, hogy a híreszteléssel ellentétben, az Oktatási Minisztériumtól még nem kaptak semmiféle értesítést az időpontváltozással kapcsolatban.

 

Amennyiben a döntés jogerőre emelkedik, a rendelet megváltoztatását kihirdetik és bekerül a Hivatalos Közlönybe. Csak attól a pillanattól kezdve beszélhetünk későbbi becsengetésről. Ekkor a minisztérium hivatalos értesítést küld az oktatási intézményeknek és a tanfelügyelőségeknek egyaránt.

 

Kallós Zoltán hozzátette, hogy nem lenne rossz a szeptember 9-i kezdés, mert az év eleji ismétlések és a félév rövidsége miatt a szemeszterzáró dolgozatok nagyon kevés új ismeretre épülnek. Az első és a második szemeszter hossza között több hetes eltérés van. Amúgy sem jut túl sok idő belevetni magukat az új tananyagba a következő hosszú vakációig.

 

Hétfőn, az egyeztetést követően kiderül, meddig tart a nyaralószezon, s mikor tartják az évnyitó ünnepségeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: