2015-05-07 14:22:15• hírek • Szatmar.ro

Egyháztörténeti vetélkedő lesz fiatalosan Erdődön

A Konstanzi zsinat hatszázadik évfordulójához közeledve, a Vizsolyi Biblia kiadásának 425. születésnapja után Erdőd városában nemcsak tanulják az egyháztörténelmet, hanem írják is. Ötödik alkalommal kerül majd sor az egyháztörténeti vetélkedőre. A rendezvény mottója: „Mint az aranyalma ezüsttányéron: olyan a helyén mondott Ige." (Péld 25,11)

A Bükk alján, szombaton 10 órától egyháztörténeti vetélkedőt és ifjúsági találkozót szerveznek: negyedik alkalommal Kopácsi István nevével fémjelezve egyházkerületi szinten. Az első alkalom még egyházmegyei próbálkozás volt.

A vetélkedő tananyaga két fontos évfordulóhoz köthető: Husz János előreformátor idén kereken hatszáz évvel ezelőtt halt meg hitéért, a Vizsolyi Biblia pedig 425. évfordulóját ünnepli. A vetélkedőre jelentkező csapatok ez alkalommal csak írásbeli próbán mérhetik fel tudásukat. Az előző évekhez képest újdonság, hogy a tavaly a vetélkedőt jelenlétével megtisztelő teológiai egyháztörténet-tanár, dr. Buzogány Dezső idén különdíjat alapított a vetélkedőre. Ennek nyertesét úgy döntik el, hogy még a csapatpróba előtt egy akkor megadott cím alapján megírandó, anyagismeretet és kreativitást igénylő történelmi esszét, vagy jegyzetet készítenek. Ez egyéni megmérettetés, tehát nem lesz hatással a csapatpróbára.

Tervezett program szerint szombaton Erdőd Város Rendezvénytermében 9 órától lehet regisztrálni. Előre láthatóan tizenöt négy fős csapat fog eljönni, négy egyházmegyéből. A nyitó áhítatot 10 órától Kánya Zsolt-Attila KRISZ-elnök tartja. A vetélkedő és az ebédszünet után, az ifjúsági istentiszteleten, az erdődi református templomban 13 órától ifj. Csomós József a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági szakembere fogja hirdetni Isten szavát. Róla annyit érdemes előjáróban tudni, hogy nem tartózkodik prédikációiban és előadásaiban az egészséges humor, már-már stand upos elemeitől. Nagy Baló Csaba a Szatmári Református Gimnázium volt tanára, aki jelenleg a Sárospataki Református Gimnázium igazgatója Erdőd és Sárospatak kapcsolatáról fog előadást tartani, beszélve a református oktatás bibliai alapjairól is. Az istentiszteleten a Szatmár-Szamos-negyedi gyökerű Immánuel együttes vezeti majd a dicsőítést.

Nagy szeretettel várnak mindenkit a szervezők. Ha a vetélkedőn versenyző- vagy szurkolóként nem is lesznek jelen, mindenképpen érdemes ott lenni 13 órától az ifjúsági, fiatalító programokon! A rendezvényt támogatja a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: