2015-05-10 17:44:21• hírek • Szatmar.ro

Mikolai és avasújvárosi siker az erdődi vallási vetélkedőn

Erdőd városa több királyhágómelléki református gyülekezet ificsapatának nemcsak a dicső múltat jelenti, hanem egy helyet, ahova érdemes visszajárni. Régi és új arcok jelentek meg a IV. Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedőn és Ifjúsági Találkozón.

A vetélkedőre 14 csapat érkezett, négy egyházmegyéből: Jákóhodos, Nagyvárad-Velence (Bihar), Érmihályfalva, Jankafalva, Érbogyoszló (Érmellék), Kraszna, Kémer, Szilágyzovány (Szilágysomlyó), Avasújváros két csapattal (Nagybánya), Mikola, Ombod, Szárazberek és a házigazda Erdőd (Szatmár). Az ifjúsági találkozóra több más gyülekezetből is jöttek.

Vetélkedő írásbeli megmérettetésekkel

Erdőd város rendezvénytermében, szombaton délelőtt 10 órakor Rácz Ervin szervező köszöntése után Kánya Zsolt-Attila KRISZ-elnök tartotta a nyitó áhítatot, és az Apostolok Cselekedetiről írott könnyből olvasva biztatott: „hirdesd az evangéliumot, mert nekem sok népem van ebben a városban."

A megmérettetésre lelkesen készülő fiatalok két fontos évfordulóhoz köthető tananyagból kellett készüljenek: Husz János előreformátor idén kereken hatszáz évvel ezelőtt halt meg hitéért, a Vizsolyi Biblia pedig 425. születésnapját ünnepli. A csapatok tagjai ez alkalommal két írásbeli próbán mérhették fel tudásukat. Az előző évekhez képest újdonság, hogy tavaly a vetélkedőt jelenlétével megtisztelő teológiai egyháztörténet-tanár, dr. Buzogány Dezső idén különdíjat alapított a vetélkedőre. Ennek nyertesét úgy döntötték el, hogy még a csapatpróba előtt egy akkor megadott cím alapján megírt, anyagismeretet és kreativitást igénylő történelmi esszét, vagy jegyzetet készíttek el. Tehát volt egy egyéni megmérettetés és egy csapatverseny is. Fórizs Enikő erdődi magyar tanárnő, aki a felmérő tesztet kidolgozta a fiatalok számára, és Kereskényi Sándor irodalomtörténész értékelte az esszéket, a lelkipásztorokból álló zsűri pedig a tesztet.

Miközben a fiatalok törték a fejüket a megoldásokon, Csűry István királyhágómelléki püspök és Kovács Sándor szatmári esperes is kilátogatott bokros teendőik között a vetélkedőre. Püspök úr napi Ige alapján hirdetett szavaival új lendületet kaphattak a versenyzők.

Örömös istentisztelet

Az ifjúsági istentiszteleten, 13 órától, fiatalos feltöltődés következett Erdőd református templomában. Ifj. Csomós József a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági szakembere hirdetette Az Úr szavát a nap igei mottója alapján: „Mint az aranyalma ezüsttányéron: olyan a helyén mondott Ige." (Péld 25,11) Hol van a helye az Igének? Igazán bonyolult kérdés, de hogy a humornak helye van a szószéken az ismét bebizonyosodott. Helyet akkor talál az Isten szava, ha az emberi szívet eléri, és ott elkezd formálni, változtatni, szeretetet gyakorolni, mert a Szentírás nemcsak azért van, hogy informáljon, hanem azért, transzformáljon. Erre az igehirdetésre végig odafigyeltek a fiatalok, és közben nevettek is nagyokat, örömmel, komolyan. Ez evangélium, örömhír volt. És ez nem vicc! Nagy Baló-Csaba volt szatmári refis tanár, jelenleg a Sárospataki Református Gimnázium igazgatója, ahogyan egykori diákjai is megismerhették, rettenthetetlenül, két lábon járó lexikonként osztotta meg az értékes történelmi információkat hallgatósággal. Erdőd és Sárospatak kapcsolatáról szólva beszélt Kopácsi István, Somlyai Báthori Anna, Drágffy Gáspár reformátori munkáiról, amelyek bibliai alapúak voltak. Ez lenne az alap, többek között ma is, például a pedagógia területén. Fülöp István magyarországi parlamenti képviselő, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke is fiatalosan köszöntötte az ifjakat. Az istentiszteleten a dicsőítést az Immánuel Zenekar vezette, nevével is buzdítva: Velünk az Isten.

Eredményhirdetés

Az eredményhirdetésre visszavonultak a rendezvényterembe, ahol megtudták: Mikola csapata nyerte az egyháztörténeti vetélkedő csapatrészét. 2014-ben Érsemjén, 2013-ban Kraszna nyert, 2012-ben Mikolával és Érsemjén holtversenyben végeztek az első helyen.  A második helyen Kraszna, a harmadikon pedig Ombod végzett. Negyedikként az Erdődi Petőfi Kör különdíját Érbogyoszló, ötödikként pedig a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület különdíját Jankafalva vitte el. Az egyéni megmérettetést Gellén Máté nyerte Avasújvárosból, öt követte Paku Adrienn Nikolett (Erdőd), Szabó Gabriella (Kémer), Varga Edina (Ombod) és Kállai Eszter (Mikola).

Az ifjúsági találkozó tovább folytatódott: Kása Zsolt és Kása Melinda a néptáncházával, Jobb Domokos pedig íjászbemutatóval örvendeztette meg a fiatalokat. Köszönet jár Communitas Alapítványnak, a házigazda gyülekezet lelkes csapatának és a további támogatóknak, hogy lehetővé tették a rendezvény létrejöttét.

Volt idő, amikor azt vallották, még mosolyogni sem szabad a templomban, aztán csodálkoztak, hogy nincsenek fiatalok a templomban. A hitelességre leginkább érzékeny ifjúság, ha örömhírt hall, azt a boldogságot látni és tapasztalni is akarja. Ha ezt a krisztusi örömöt továbbélik, akkor nemcsak egyháztörténetből író, hanem egyháztörténetet író ifjúság lesz az Erdődön résztvevők.

Részletes eredmény:

  1. Mikola 178,5 p (a lehetséges 200-ból
  2. Kraszna 177
  3. Ombod 166,5
  4. Érbogyoszló 163
  5. Jankafalva 160,5
  6. Szilágyborzás 157
  7. Erdőd 156
  8. Érmihályfalva 145
  9. Kémer 144,66
  10. Szárazberek 141
  11. Jákóhodos 131,5
  12. Nagyvárad-Velence 117
  13. Avasúváros II: 76
  14. Avasúváros I. 60

Egyéni vetélkedő az esszék alapján - Az első 5 helyezett

  1. Gellén Máté (Avasújváros) - 9,25
  2. Paku Adrienn Nikolett (Erdőd)- 9,00
  3. Szabó Gabriella (Kémer)- 8,75
  4. Varga Edina (Ombod) - 8,50
  5. Kállai Eszter (Mikola) - 8,25
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: