2009-04-23 16:17:52• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Mihály király támogatja államfőjelölt vejét

Mihály román király támogatja Radu herceget abban a törekvésében, hogy Románia államfője legyen.

A román királyi család feje ezt csütörtökön a bukaresti királyi rezidencián tett hivatalos nyilatkozatában jelentette ki. Rámutatott: bízik abban, hogy veje, Margit hercegnő férje képes lesz megfelelni az államelnök-jelöltségből fakadó felelősségnek. Mihály elismerte: nem számít szokványosnak, hogy a királyi család valamelyik tagja politikai szerepet vállal, de - mint mondta - az élet már számtalanszor hozta szokatlan helyzetbe a királyi családot, és ezeken mindannyiszor sikerült felülkerekednie.

Radu herceg két héttel ezelőtt jelentette be, hogy indulni kíván az év végén esedékes romániai államelnök-választáson. Mihály csütörtökig nem fejtette ki álláspontját ebben a kérdésben a nyilvánosság előtt, emiatt a román sajtóban az az általános vélekedés alakult ki, hogy a király nem támogatja veje jelöltségét.

A közvélemény-kutatások és bukaresti elemzők szerint azonban a herceg a királyi támogatással együtt sem fog sok vizet zavarni az államelnök-választáson. Az eddig közzétett felmérésekből ugyanis körvonalazódni látszik, hogy Traian Basescu jelenlegi államfőnek két esélyes kihívója lehet, mégpedig Mircea Geoana, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Crin Antonescu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Az elemzők nagy része szerint az egyedüli kérdés az, hogy Geoana és Antonescu közül melyik politikus kerül majd be a második fordulóba Basescu kihívójaként.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még nem döntötte el, hogy indít-e saját jelöltet vagy nem. Markó Béla, a szövetség elnöke az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak elmondta: a romániai magyar szervezet számára nagy dilemma, hogy beleszóljanak-e a versenybe már az első fordulóban. Emlékeztetett arra, hogy közvélemény-kutatásokból kiderül: a romániai magyarok nagy többsége elvárja az RMDSZ-től saját államelnök-jelölt indítását, viszont a szövetségen belül nagyon megosztottak a vélemények, ezért további egyeztetésekre van szükség.

Radu Herceg többször járt már Szatmárnémetiben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: