2019-03-01 13:44:24• hírek • Bede Emőke

Mihai Raicu nevét vette fel az Északi Színház román társulata

A Helyi Tanácsnak csütörtöki ülése során nem csak a 10-es iskola átnevezéséről kellett döntenie, hanem arról is, hogy felvegye-e Mihai Raicu rendező nevét az Északi Színház román társulata vagy sem.

Bármily meglepő, de ez a napirendi pont sem vonult el kisebb szóváltások nélkül. A szociáldemokraták elégedetlenségét ez alkalommal is Ciprian Craciun tolmácsolta. Az ellenzék szerint a javaslat összeállításának folyamata nem volt kellőképp nyomon követhető, mi több, a színház munkatársainak véleményét sem kérte ki senki az üggyel kapcsolatban. A tanácsos által felvetett problémákra nem más felelt, mint a román társulat művészeti igazgatója, Ovidiu Caita.


„Konzultáltunk az egykori és a jelenlegi kollégákkal, valamint azokkal is, akik részt vettek a azon a konferencián, melyet épp Mihai Raicu személyéről, a szatmári és az nemzeti kultúrában betöltött szerepéről tartottunk. Ne feledjük el, hogy ő volt az, aki létrehozta a marosvásárhelyi színház román társulatát is” -mondta Caita, majd arra is rávilágított, hogy Raicu 1968 és 1979 között az Északi Színház román társulatának művészeti igazgatója volt, a csapat szakmai előrehaladásában jelentős szerepe volt, és a helyi közönség számára több mint 40 színdarabot rendezett.


Bár a kapott válasszal szemmel láthatóan nem voltak elégedettek a PSD-sek, ennek ellenére a tanácstagok döntése értelmében a román tagozat innentől Mihai Raicu nevét viseli.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: