2016-09-02 19:41:10• hírek • MTI

Migránsok szöknek a szerb határ felől

Újabb Szerbia felől érkező határsértő csoportot fogtak el pénteken hajnalban a román határrendőrök a szerb-magyar-román hármas határ közelében - közölte honlapján a román hatóság.

A romániai Óbéb (Beba Veche) közelében most 14 szíriai és iráni határsértő - köztük egy kiskorú - próbált illegálisan bejutni Romániába, míg előző éjszaka szintén 14 afgán és egy pakisztáni állampolgárt fogtak el a románhatóságok ugyanabban a térségben, ugyanabban az órában.

A román határrendészet közölte: a határsértőket átadják a bevándorlási hivatalnak, hogy az lefolytassa a szükséges eljárásokat.

A két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján a migránsokat visszaküldik Szerbiába.

"Magyarország kerítést épített a Szerbiával közös határán és a hármas határ térségében elfogott határsértők gyakorlatilag ezt a kerítést próbálják Románia felől megkerülni" - mondta el az MTI telefonos megkeresésére Ionut Nicola rendőrfelügyelő, a temesvári regionális határrendőrség szóvivője.

Hozzátette: az utóbbi hónapban a román hatóságok 75 ázsiai és afrikai illegális bevándorlót fogtak el ezen a határszakaszon, akik - elmondásuk szerint - a jobb élet reményében próbálnak Nyugat-Európába jutni. Ez enyhe növekedést jelent az előző hónap vagy a tavalyi év azonos időszakához képest - magyarázta.

Augusztusban a román határrendőrség azt közölte, hogy az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal csökkent a román országhatárt illegálisan átlépők száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Románia augusztus 19-től megerősítette délnyugati határainak védelmét. Ekkortól a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: