2011-05-10 09:45:00• hírek • Szatmar.ro

Miért vezet a Galac?

Amikor a hétvégi forduló összefoglalóját kedden kell megírni, mert öt meccset is hétfőn rendeztek; amikor másfél hónapja szinte minden napra jut egy bajnoki és már a leghűségesebb szurkolók sem tudják követni melyik meccs melyik fordulóhoz tartozik; amikor munkanapokon délután kettőkor kezdődnek a mérkőzések, de a döntéshozók nem értik, hol vannak a nézők; amikor a szezon során négy csapat is idegenben játssza a hazai meccseit; amikor a zöld asztalnál dőlnek el pontok; amikor egy-egy gárda kerete félévente szinte teljesen kicserélődik és amikor egy klub egy év alatt hatszor cserél edzőt, akkor ne csodálkozzunk, hogy két fordulóval a vége előtt a Galac vezeti a labdarúgó bajnokság tabelláját. Amely gárda, ha másban nem is, de kontinuitás tekintetében mindenképpen élen jár.

És azon se csodálkozzunk, hogy a második helyezett Temesvár úgy áll a listavezető mögött egy ponttal, hogy csak meccsei felét tudta megnyerni. És azon se csodálkozzunk, hogy a címvédőnek ugyanannyi pontja van, mint az újoncnak - de legalább többször váltott edzőt.

Három fordulóval a vége előtt még három csapat volt versenyben a bajnoki címért, ám a Vaslui botlott Ploiesti-en: bár Temwanjera révén már negyed órát követően előnybe kerültek a moldvaiak, a hosszabbítás perceiben egy kavarodást követően az Astra egyenlíteni tudott. A labda ráadásul a vaslui kapusról került a hálóba, így elmondható, hogy a zöld-sárgák nem a szerencse kegyeltjei. Minden másként alakulhatott volna, ha a szezon elején a Vaslui egy kísérleti edző (bár Lopez Caro a Real Madrid kispadján is ült, Romániában sem tudott bizonyítani) vezetésével az első hat forduló után nem egyetlen győzelemmel állt volna a 14. pozícióban.

Ezt a ballépést kihasználta a Temesvár és a Galac. Mindkét gárda olyan csapatot győzött le, amelyekről egész tavasszal tudni lehetett, hogy ki fognak esni. Amíg a bánságiak simán, 3-1-re győzték le az Urziceni-t, addig az „acélosok" csak a hosszabbítás pillanataiban gyűrték le az Branesti-t. Ezek alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy ők a szerencse kegyeltjei - sőt, sokak szerint nem csak Fortunáé.


Hosszabbításban nyert a Galac a Branesti otthonában fotó: otelul-galati.ro
Hosszabbításban nyert a Galac a Branesti otthonában fotó: otelul-galati.ro


A Rapid az elmúlt hetekben legyőzte a Temesvárt és a Steauát, de a Branesti és a Sportul után nem bírt a Marosvásárhellyel sem (1-1); a hatodik edzőjét fogyasztó Steaua gól nélküli döntetlent ért el Medgyedesen, az erdélyi kiscsapat pedig közel áll ahhoz, hogy a rekordbajnokot megelőzve bejusson az Európa-ligába; a címvédő CFR 2-2-es döntetlent ért el a Beszterce ellen, a vendégek ezzel az egy ponttal gyakorlatilag bebiztosították bennmaradásukat, kihasználva, hogy a Craiova kikapott a Dinamótól.

A bajnoki cím sorsa nagyban függhet az utolsó előtti fordulótól, amikor is a Galac a Temesvárt fogadja: a hazaiak győzelem esetén bajnokok. Ha nem sikerül nyerniük, akkor az Astra lehet a mérleg nyelve: a ploiestiek a tavasszal ikszeltek a Vaslui és a Temesvár ellen is, elmondhatják tehát magukról, hogy partiban voltak a bajnokaspiránsokkal. Nehéz meccs vár az utolsó fordulóban a Temesvárra is, amely az egyik ősi ellensége, a Dinamo ellen nyerheti meg történelme első bajnoki címét.

Ami a tabella többi részét illeti, a Vaslui (59 pont), a Rapid és a Dinamo (53), a Steaua (51) és a Medgyes küzd az Európa-ligáért, míg az alsóházban a Sportul (20), a Branesti (22), az Urziceni (25) matematikailag kiesett, míg a Craiován (29) csak a csoda segíthet: öt pontos hátrányát kellene ledolgoznia a Besztercével szemben.

A 32. forduló eredményei:
Rapid - Marosvásárhely 1-1
gólok: Grigore (34.) illetve Dan (84.)

Sportul - Brassó 1-2
gólok: Irimia (34.) illetve Cardoso (32.), Mateiu (42.)

Pandurii - Kolozsvári Universitatea 2-0
gólok: Rada (20.), Bratu (58.)

Medgyes - Steaua 0-0

Kolozsvári CFR - Beszterce 2-2
gólok: Bud (61.), Muresan (71.) illetve Nalati (10.), Tudose (45.)

Branesti - Galac 1-2
gólok: Zuluf (69.) illetve Bus (32.), Paraschiv (90.)

Temesvár - Urziceni 3-1
gólok: Magera (12.), Cisovszky (17.), Zagrean (76.) illetve Cisovszky (25., öngól)

Craiova - Dinamo 0-2
gólok: Koné (5.), Bakaj (39.)

Astra - Vaslui 1-1
gólok: Kuciak (94., öngól) illetve Temwanjera (15.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: