2006-10-05 10:35:52• hírek • Szatmár.ro

Miért szarvakat kap a megcsalt férj?

 Felszarvazottnak nevezzük azt a férfit, akinek a felesége a háta mögött, a férj kijátszásával megcsal.

Nagyon régi és nem teljesen tisztázott eredetű kifejezésről van szó, a magyar nyelvbe a 18. században került át, valószínűleg a németből, azonban a legtöbb európai nyelvben megtalálható valamilyen változata, a görögök pedig már az i.sz. 2. századtól használták.

Ez magyarázza, miért csak férfiakra vonatkozhat a felszarvazott jelző, hiszen a régi időkben más megítélés alá esett a nő és a férfi: ha egy férj csalta a feleségét, az társadalmilag teljesen elfogadott volt, míg egy nő kalandjai felháborodást váltottak ki, a férjét pedig gúny tárgyává tették.

A kifejezés eredetére több verzió létezik, nem tudható azonban biztosan, melyik a valódi forrás. O. Nagy Gábor Mi fán terem? című könyvében gyűjtötte össze a lehetséges történeti kiindulópontokat, melyek közül néhányat bemutatunk.

Vadászat és szobor

Léteznek anekdotaszerű magyarázatok, melyek érdekes és tanulságosak ugyan, azonban minimális az esélye, hogy valóban a kifejezés eredetéül szolgálnak. Az egyik szerint Andronikosz görög császár a legszebb nők férjeit azzal tartotta távol a várostól, hogy vadászati jogot adományozott nekik, és ezt az ajtajukra festett szarvastülökkel jelezték.

A másik - szintén kevéssé hihető - legenda, hogy egy Virgilius nevű varázsló készített egy ércszobrot, amely választ adott arra a kérésre, hogy egy nő csalja-e a férjét. A feleségnek be kellett dugnia egyik ujját a szoborba, és ha félrelépett, a szobor leharapta az ujját, a férjnek pedig szarvai nőttek

Tekintély és ostobaság


A régiek a szarvat az erő, a hatalom, a tekintély jelképének tekintették, így az egyik magyarázat szerint épp ezt gúnyolja ki a szólásmondás. Szarvat kap, azaz hőssé válik a megcsalt férfi - mondták ironikusan, hiszen épp az ellenkezője történt vele.

Az asztrológiával is összefüggésbe hozható a kifejezés eredete. Az ősi hiedelem szerint a Bak jegyében született embereknek szerencsétlen a házasságuk, a Bak férfiakat nagy valószínűséggel megcsalja a feleségük. Ha tehát valaki szarvakat kap (hiszen a Bakot szarvval ábrázolják), beteljesedett rajta az égövi jegyéhez rendelt sors.

Végezetül kicsit fantáziátlan, de igen valószínű magyarázat lehet, hogy azok az állatok, amelyek szarvat viselnek, például az ökör és a kos, általában közmondásosan türelmesek és ostobák. Gonoszkodó eleink szerint a megcsalt férj sem sokban különbözik ezektől a jószágoktól.

ma.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: