2011-09-07 16:51:10• hírek • Kocsis Zoltán

Miért kell sterilizáló központ mellett sintérszolgálat is?

Augusztus elején nyitotta meg kapuit a Free Life állatvédő egyesület és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által létrehozott ivartalanító központ, a két intézmény együttműködési protokollja pedig szeptember elsején lépett életbe. Bár Ilyés Gyula polgármester szerint a város megtette az első lépést a kóbor kutyák által jelentett probléma civilizált kezelése felé, sokakban értetlenséget vált ki, hogy akkor miért van szükség továbbra is a Mixt Service által biztosított sintérszolgáltatásra?

Szerdai sajtótájékoztatóján a  polgármester elmondta, hogy a sterilizációs központ ötletét Nagyváradról vette át, ahol ezzel a módszerrel néhány év alatt jelentősen csökkenteni tudták a város utcáin kóborló kutyák számát. Ezzel együtt azonban a sintérszolgálat tevékenységére továbbra is szükség van. Egyrészt, mert az egy olyan szolgáltatás, amelyet a polgármesteri hivataloknak törvény megkövetelte módon biztosítaniuk kell, másrészt pedig előállhatnak olyan szituációk, amikor csak ők tudnak közbelépni.

A Kossuth mellett működő sterilizációs központtal kapcsolatban Ilyés elmondta, hogy a Free Life egyesület önkéntes alapon illetve a szponzorok által juttatott pénzösszegekből befogják, gyógyszerezik, ivartalanítják, kezelik, néhány napig tarják majd visszaengedik az utcára a kutyákat. Bár ezzel egyik napról a másikra nem csökken a kóbor kutyák száma, hosszú távon viszont másutt már jelentős populációcsökkenést okozott.

Ezzel szemben a sintértelepen a törvény szerint 14 napig kötelesek tartani az ebeket, majd, amennyiben nem akad gazdájuk, elaltatják őket. A jövőben azonban a sintérek által elfogott állatokat is az ivartalanító központba szállítják, kivéve, ha túlságosan betegek, sérültek vagy öregek.

A polgármester elmagyarázta, hogy minden egyes ivartalanított kutya után 120 lejt fizet a a város, míg a sintértelepen a kifizetett összeg annak függvénye, hogy pontosan mi mindent csináltak a kutyával - ám amennyiben el is altatják, akkor az 150-160 lejébe kerül az önkormányzatnak. Az idén, tette hozzá Ilyés, 600 kutya ivartalanítására van elkülönített összeg, ami jövőre ezerre nőhet.

A polgármester kihangsúlyozta, hogy az ivartalanított kutyákat maximum négy-öt napig tartják fogva, ezt követően szabadon engedik. Azonban valamennyit nyilvántartásba veszik, fertőtlenítik, azonosító csippel látják el őket. „Az nem tragédia, ha az utcán velünk él néhány eb. Nem egy optimális helyzet, de nem is tragédia. Ez a világ nagyon sok részén gondot okoz és sehol sem találtak még ideális megoldást. Nálunk az állatok nagy száma miatt jelent nagyobb gondot, mint másutt, de hiszem, hogy jó irányban indultunk el", mondta Ilyés Gyula.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: