2018-10-16 13:39:05• hírek • Szatmár.ro

Miért fontos az összefogás a szomszédság védelmében?

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Nem is képzelnénk, hogy az idősebb generáció milyen fontos szerepet játszik a környék közbiztonságának védelmében.

Ők azok, akik ismerik a szomszédságot, jártukban-keltükben felfigyelnek az új autókra és az új arcokra. A lakóközösség nyugdíjasai töltik a legtöbb időt otthon, ezért a gyanús, a megszokott eseményekre felfigyelhetnek, s azt a hatóságoknak időben jelezhetik. Sokak anyagi biztonsága múlhat a város szépkorú generációja tettrekész jó akaratán.

 

A magántulajdon védelme nem csak a Szatmár Megyei Rendőrség dolga, elsődlegesen a tulajdonosoknak kell megtenni minden tőlük telhetőt, hogy biztonságban tudják az ingóságaikat.

 

Ehhez kapcsolódóan oszt meg egy felhívást a Szatmár Megyei Rendőrkapitányság, egy újdonságnak számító, de annál hasznosabb módszerről. Ezt alkalmazva a környék lakói közösen tehetnek azért, hogy ne váljék a szomszédságuk a bűntettek melegágyává.

 

Mit is jelent a Szomszédság Felügyelete, mint tolvajlást megelőző módszer? Az egy utcabeli vagy egy tömbházban, egy negyedben élők megegyeznek egymással több biztonságot érintő dologban, és ezt be is tartják, segítve ezzel egymáson és magukon egyaránt.

 

Ilyen dolog lehet például az, amikor figyeljük a szomszéd házát, etejük a kutyáját, míg ők elutaznak. A tömbház lépcsőházában, ha idegennel találkozunk, megkérdezzük, ki ő és kihez jött. A közös udvarokban lakók figyelnek arra, hogy a kapun ki jön be és hova megy. A nyugdíjasokat megkérhetjük, hogy míg dolgozunk, nézzenek rá párszor a házra, minden rendben van-e az udvaron. Sok esetben életmentő lehet a jókor érkező segítség – példának okáért, télen érdemes figyelni azoknak a házaknak a kéményeit, melyekben tudjuk, hogy idősek laknak. Az 1-2 napig nem füstölő kémény aggodalomra adhat okot, ilyenkor ajánlott az érintetthez becsengetni, érdeklődni egészsége felől.

 

Fontos megjegyeznünk, hogy banálisnak tűnő dolgokkal, furcsa és szokatlan eseményekkel is érdemes törődni. Sokszor egy apró jel, egy oda nem illő alak, egy visszatérő ismeretlen nézelődő jelentheti a legnagyobb veszélyt a környékbeliekre.

 

Az idősebb korosztály képviselőivel kapcsolatos előítéleteknek ideje leáldozni! A nyugdíjas társaink azok, akikre igen is szüksége van a szomszédságnak. A tapasztalataik, helyismeretük, lankadatlan figyelmességük bizony, rengeteg esetben jól jöhet, ha rázós a helyet. Vonjuk be őket a lakóközösségi mozgalmakba, aktivitásuk és elhivatottságuk páratlan eredményeket érhet el a helyi közbiztonság megteremtésében.

 

A lakóhelyünk és ingóságaink védelme nem kell feltétlen magánügy legyen. Egymást segítve, az összefogás erejével sokkal többet tehetünk a saját portánkért, és a szomszédért is egyaránt – hívja fel a lakosság figyelmét a Szatmár Megyei Rendőrkapitányság.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: