2011-11-07 14:08:51• hírek • Kocsis Zoltán

Miért a szatmáriak élnek a legkevesebbet Romániában?

Megdöbbentő, de igaz: Romániában Szatmár megyében a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam! Szatmáron egy csecsemő 70,51 évnyi életben reménykedhet, míg az országos átlag 73,47 év. Bár az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az ország észak-nyugati megyéi egyaránt rosszul állnak (Bihar 71,8 év, Szilágy 71,9 év, Máramaros 72,4 év), a Szatmár Megyei Tanácsot ez nem nyugtatta meg. Ellenkezőleg: úgy döntött, hogy megpróbál tenni ezen állapot ellen.

Csehi Árpád tanácselnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elhalálozások több, mint 60%-a szív és érrendszeri betegségekre vezethetőek vissza. „Addig, amíg nincsenek pontos, megbízható adataink arról, hogy például milyen korosztályban lépnek fel ezek a betegségek, vagy milyen a nemek közötti, illetve a városi és a falusi lakosság közötti eloszlás, illetve hogy milyen a mikrorégiók helyzete, addig nem nagyon tudunk mit tenni. Amint ezen eredményeknek birtokába jutunk, akkor másként folyamodhatok kormánytámogatásért is bármilyen preventív program finanszírozásáért", magyarázta Csehi.

A tanácselnök elmondta továbbá, hogy az általa vezetett intézmény összesen 420.000 lejt fordított a felmérés elkészítésére. Ebbe az összegbe befoglaltatik azonban olyan felszerelések beszerzése is, amelyek a Megyei Kórház használatában maradnak.

Összesen négyezer személyt vizsgálnak majd meg, akiket kor, környezet, települések és nemek alapján csoportosítanak, mondta Ovidiu Grigorescu, a Megyei Statisztikai Hivatal vezetője. „Számításaink szerint a tévedési arány három százalék körül lesz, így a felmérés eredménye abszolút reprezentatív lesz", tette hozzá.

Dr. Szilágyi József, a Szatmár Megyei Kórház Diabétesz Központjának igazgatója, a felmérés szakmai vezetője elmondta, hogy a kutatást az európai uniós előírásoknak és kritériumrendszernek megfelelően végzik, a vizsgált területeket is ezek alapján állították össze. Elmagyarázta továbbá, hogy minden ember esetében vannak olyan fontos tények, amelyek nem változtathatóak (kor, genetikai állomány, saját egészségügyi előzmények) és vannak, amelyek mindig képlékenyek. Ilyen például a testsúly, a vérnyomás, a koleszterinszint vagy a dohányzási szokások. „Ezen tulajdonságok akár előjelei is lehetnek egy későbbi érrendszeri megbetegedésnek", mondta Szilágyi.

A felmérést november 14.-én, a már hagyományos Diabétesz Napján végzik Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Tasnádon és Avasfelsőfaluban. Amennyiben ekkor nem sikerül összegyűjteni a szükséges adatot, akkor a felmérés megismétlődhet. A tervek szerint jövő márciusban várhatóak majd az első eredmények. „Ezt követően pedig kezdhetjük kidolgozni a prevenciós programunkat", mondta Csehi.

Ami a várható élettartamot illeti, Romániában az egyik véglet ugye Szatmár megye, a másik viszont Bukarest: a fővárosban 74,7 év, ezzel pedig éppen csak hogy megelőzi a második helyezett Valcea megyét, ahol 74,4 évvel lehet számolni. Az Európai Unió átlaga majdnem hat évvel magasabb, mint a romániai és eléri a 79,2 évet. Amely adat mellesleg megegyezik az Amerikai Egyesült Államokéval. Világviszonylatban a japánok élnek a legtovább, ahol a várható élettartam 82,7 év. Európában Olaszországban lehet a leghosszabb életre számítani, Itáliában ugyanis 81,6 év a várható élettartam. Magyarország a maga 74,2 évével nyolc hónappal előzi meg Romániát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: