2006-10-02 12:55:14• hírek • Szatmár.ro

Miért a 13 a szerencsétlenség száma?

 Triszkaidekafóbia - így nevezik görögül a tizenhármas számtól való iszonyatot.

Az ókori Rómában úgy tartották, hogy a 13 a halál és a rombolás előjele. A skandináv mitológia szerint, ha egy asztalhoz 13 ember ül, az szerencsétlenséget hoz. A hit alapja, hogy egyszer Valhallában, a hősök csarnokában ünnepélyt rendeztek, amelyre 12 istent hívtak meg. Váratlanul betoppant azonban Loki, az egyik leggonoszabb skandináv isten, és Baldr isten halálát okozta.

Baldr, a fény istene tiszta és erényes volt. Anyja megeskette a világ összes lakóját, az állatokat, a fákat, betegségeket és mérgeket, hogy nem tesznek kárt Baldrban, csak a jelentéktelen fagyöngyág nem tett esküt. Amikor a rosszindulatú Loki ezt megtudta, az ágból nyilat faragott, és azt Baldr testvérének, a vak Hödr istennek kezébe csempészte, aki lelőtte fivérét.

A keresztények úgy tartják, hogy a péntek szerencsétlen nap, hiszen e napon feszítették keresztre Jézust. A 13-as szám pedig azért hoz balszerencsét, mert Jézus utolsó vacsorájánál ennyien (Jézus és a 12 apostol) ültek.

Hamurappi törvénykönyvéből szintén hiányzik a 13-as pont - azaz a babona már a kereszténység előtt létezett.

Más magyarázatok szerint a 13-as azért balszerencsés szám, mert egy évben ennyi telehold van. Egy másik magyarázat szerint azért kapcsolódhatott össze a 13-as és a sorscsapás, mert ezt a számot a tíz ujjunkkal és a két lábfejünkkel már nem tudjuk magunkon megmutatni. Sok kultúrában a 12 szerencsés számnak számít, és a 13 negatív megítélése csak azáltal alakult ki, hogy a 12 után következik.

Mivel a 13-as számtól az emberek jelentős hányada tart, előfordul, hogy magas szállodákban kihagyják a 13. emeletet, vagy az utcában a 13-as számú házat. Érdekesség, hogy a Forma 1-ben sincs 13-as számú autó.

ma.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: