2014-01-04 12:45:18• hírek • Blikk

Miénk a legrosszabb himnusz?

Az ötvenes években Rákosi Mátyásnak sem tetszett Kölcsey himnusza, mondván, ilyen szomorúan nem lehet felépíteni a szocializmust. A rettegett diktátor Kodály Zoltán zeneszerzővel akart új himnuszt íratni, de ő nem vállalta. Szeptemberben a Himnusz egy új verziója csendült fel a Magyar Olimpiai Bizottság ünnepségén; az új változat gyorsabb és pergőbb ritmusú lett, mint az eddig megszokott.

A világ legrosszabb himnuszának minősítette Magyarországét egy amerikai politikai blog, a dailykos.com. Az internetes oldal azért húzta le Kölcsey Ferenc (1790-1838) sorait, mert szerintük a vers túl sötét és depressziós.

A cikk szerzője szerint a többi ország himnusza harcias és büszke, a magyaroké ennek épp az ellentéte. Az írás egymásnak ugrasztotta olvasóit az internetes fórumokon. Sokan sértőnek találták, mások egyetértettek vele.

"Jobb vagy rosszabb, ez így butaság. A magyar himnusz még bölcsebb is, hiszen nemzeti önszemléletre buzdít, és nem azt hangoztatja, hogy mi vagyunk a legjobbak, és ha szembejön egy másik nemzet, azt legyőzzük. Én például nem találom jónak a más himnuszokból áradó önimádatot és mások lenézését" - vélekedett Margócsy István irodalomtörténész. Az irodalomtudós megjegyezte, Kölcsey eredetileg nem is klasszikus himnusznak írta a verset, az csak a XX. században lett Magyarország hivatalos himnusza. Keletkezésekor nyoma sem volt függetlenségnek és forradalmi lendületnek az országban.

Csepeli György, a neves szociálpszichológus 18 évvel ezelőtt Örkény Antallal közösen egy tanulmányban elemezte a nemzetek himnuszait. Kutatásuk szerint a nyugat-európai nemzeti énekekben nagyobb szerep jut az ellenségek feletti győzelemnek, a balszerencse és árulás viszont gyakrabban jelenik meg a kelet-európai himnuszokban.

"A himnuszok szinte mindenütt lelkesítenek, a miénk viszont szinte lebeszél az életről, és tele van vereségre utaló szavakkal. Keletkezésének ideje, a reformkor szorongása köszön vissza belőle" - magyarázta a depressziós sorok hátterét a társadalomtudós, aki szerint a himnusz mégis a nemzethez kötődik és mint jelképet, nem lehet lecserélni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: