2010-07-03 00:25:53• hírek • Kocsis Zoltán

Micsoda dráma! Uruguay elődöntős!

Gyan a 122. percben hibázott büntetőt, Ghána továbbjutásába került.

Uruguay lesz Hollandia ellenfele a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság első elődöntőjében. Így hangzana a rövid, lényegre törő összefoglalója a dél-amerikaiak Ghána elleni negyeddöntőjének, ám ez a találkozó olyan volt, mint a jó szex: nem lehet elmesélni, az abszolút élvezetet pedig az utolsó percek adták.

Uruguay negyven év után vagy Ghána első afrikai csapatként jut-e be az elődöntőbe, ez volt a kérdés a találkozó előtt. Az összecsapás első húsz percében úgy tűnt, a kérdés első felére adhatunk majd igenlő választ, mivel a dél-amerikaiak kezdtek aktívabban, Kingson kapusnak Suarezt kétszer, Cavani egyszer kellett megakadályozni a gólszerzésben, Forlan veszélyes lövése pedig elkerülte a kaput. Aztán az idő teltével az afrikaiak egyre bátrabbak lettek, ami már gólveszéllyel is párosult, de előbb Vorsah fejjel, majd Gyan lábbal végül pedig Boateng ollózva vétette el centikkel a célt. Nem úgy Muntari, aki a játékrész hosszabbításában jó 35 méterről szánta rá magát lövésre, a hosszú sarok irányításába eltáncoló Muséera pedig már nem ért vissza időben, így Ghána megszerezte a vezetést.

A „fekete csillagok" a második félidőben sem álltak le, aktívan kezdtek, mégis Uruguay volt az, aki a kapuba talált: az 56. percben Forlan végezhetett el szabadrúgást a tizenhatos bal sarka közeléből, Kingson kapus viszont érhetetlen módon a hosszú sarok felé indult és már nem tudott menteni. Az egyenlítés után még inkább megélénkült a találkozó, Suarez illetve Gyan kétszer is gólt szerezhetett volna, de Kingson illetve Muslera állta a sarat.

A két gárda rengeteg hibával, ugyanakkor hatalmas odaadással játszott, így, ha a színvonalra akadhatott volna ok a panaszra, az iramra és a küzdelemre biztosan nem. Igaz ez még akkor is, ha a rendes játékidő utolsó periódusában valamint a hosszabbítás első félidejében nem sok említésre méltó esemény történt. Nem azért, mintha a csapatok nem akartak volna támadni, de az utolsó métereken rendre becsúszott egy hiba, amint a másik csapat kontrájába is.


Micsoda dráma! Néhány centi múlott, hogy Ghána örülhetett, nem Uruguay fotó: fifa.com
Micsoda dráma! Néhány centi múlott, hogy Ghána örülhetett, nem Uruguay fotó: fifa.com


A ráadás második félidejébe aztán ismét rákapcsoltak a csapatok, és bár Forlan előtt is adódott egy komoly lehetőség, inkább Ghána volt az, aki forszírozta a támadásokat, de Appiahot az utolsó pillanatban szerelték, Gyan elől pedig a földön fekve mentett a védő, úgy, hogy társa a gól előtt szedte össze a lasztit, majd a 118. percben Boateng fejese kerülte el centikkel a kaput.

Az igazi dráma azonban a 120. percben következett: egy szöglet után az uruguayi védők nem tudtak felszabadítani, Suarez kétszer is a gólvonalról mentett. Csakhogy másodjára ezt kézzel tette, így ő pirosat kapott, Ghána pedig tizenegyest. A labda mögé az az Asamoah Gyan állt, aki csapata legnagyobb csillaga volt a tornán, és aki már két büntetőt értékesített a világbajnokságon. Lövése után ezúttal azonban a labda a felső lécen csattant, így jöhettek a büntetők. Immár másodjára az idei vb.-n.

Amint néhány nappal korábban Paraguay, ezúttal is a dél-amerikai csapat játékosainak voltak jobbak az idegeik. Forlan, majd a néhány perccel korábban hibázó Gyan biztos lábbal célzott, akárcsak Victorino, Appiah és Scotti. Mensah lövését Muslera hárította, az után következő Maxi Pereira viszont a fellegekbe lőtte a labdát. Csakhogy Adiyah lövése után is védeni tudott Muslera, Abreu pedig egy pimasz emeléssel elődöntőbe lőtte Uruguay csapatát.

Uruguay - Ghána 1-1
gólok:
Muntari (45+1.), illetve Forlan (56.)
Uruguay: Muslera - Lugano (Scotti, 38.), Victorino, Fucile, Pereira - Perez, Arevalo, Fernandez (Lodeiro, a szünetben) - Cavani (Abreu, 76.), Forlán, Suarez
Ghána: Kingson - Pantsil, Mensah, Vorsah, Sarpei - Annan, Boateng, Inkoom (Appiah, 74.), Muntari (Adiyiah, 88.) - Asamoah, Gyan
kiállítva: Suarez (120.)
büntetők: Forlan, Victorino, Scotti, Abreu illetve Gyan, Appiah
hibáztak: Pereira illetve Mensah, Adiyah

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: