2020-01-30 13:29:01• hírek • Közlemény

Miből mi lesz? – Mesék, melyek közelebb hozzák gyermekeinkhez a vidéki életet

Január 29-én a gyermekek és szüleik töltötték meg a Dinu Lipatti Filharmónia termét, ahol most egy igazi szatmári meséskönyvet mutattak be: a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület által kiadott Miből mi lesz? című kötetet.

Nem véletlenül tartjuk igazi szatmári kiadványnak ezt: szatmári pedagógusok írták a meséket, a színes illusztrációkat pedig helyi gyerekek készítették.

A meséskönyv több témát dolgoz fel, amely mind a mezőgazdasági tevékenységhez köthető, bemutatva ezeket a folyamatokat, a városi és a hagyományoktól egyre távolodó vidéki gyerekeknek egyaránt. A kötetet kiadó egyesület tagjai úgy gondolták, szükség van arra, hogy a gyerekek megismerjék a különböző feldolgozási folyamatokat, például, hogy hogyan lesz a tejből túró, a gyümölcsből lekvár, a búzaszemből kalács, hogy hogyan készül a paradicsomlé vagy a gyapjú.



A rendezvény Csernik Szende mesemondó és lábbábos előadásával vette kezdetét. Az igazán interaktív előadás követően rövid köszöntők következtek.

„Úgy gondoltuk, hogy szükség lenne egy olyan meséskönyvre, amit mi alkotunk meg. Amit szatmáriak írnak, a mi gyermekeink illusztrálják. Amiben a mesékkel játszva ismertetjük meg a természetes, egészséges életet” – mondta a könyvkiadást koordináló Magyar Lóránd felszólalásában, aki meg is köszönte mindenkinek a kötet létrehozásába befektetett munkát: tördelőknek, óvónőknek, gyerekeknek, Simon Dalma falugazdásznak és Szejke Ottilia tanfelügyelőnek.

Kereskényi Gábor polgármester gratulált a nagyszerű meséskönyv létrehozásához, amelynek történetei már szerda este bekerültek a lányainak felolvasott mesék sorába. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerjék, miből lesz a gyapjú vagy hogyan készül kenyér, mert gyermekeink kezdenek elszakadni a hagyományoktól, ma már sokkal jobban ismerik a kütyük világát, mint ezeket a folyamatokat” – mondta a polgármester.



Pataki Csaba megyei tanácselnök is örömét fejezte ki, hogy egy új, szatmári meséket olvashat lányának, ahogy ezt lassan hat éve teszi minden este. Mint elmondta, a magyar mesék az egyik biztosíték arra, hogy gyermekeink is ízes anyanyelvünkön olvassanak majd meséket unokáinknak.

„Sajnos gyermekeink közvetlen kötődése a vidéki élethez mára már sem szorosnak, sem trendinek nem mondható – a rohanás és a technika fejlődése más irányba tereli őket. Igazi, tartalmas élményekre és tapasztalatokra szert tenni már nem is olyan egyszerű a mai kor gyermekének. Felismerik az összes kütyüt, de nem láttak még búzatáblát, nem tudják, hogy mi az a szénaboglya, a háziállatok többségét is csak képről ismerik. Ezért is örültem a kezdeményezésnek, melynek végeredménye egy csodaszép meséskönyv, melynek célja a vidéki életet megannyi gazdagságával a gyermekek elé tárni, mégpedig a hozzájuk leginkább közel álló formában: a mesével” – mondta a pedagógusokat képviselő Blatniczki Cecília. Szemák Zsuzsa rajztanár és festőművész bátorította a rajzokat készítő gyerekeket: használják és szeressék az önkifejezés ezen módját.

A kötetből Csúcs Dávid diák és Csernik Szende olvasott fel, majd egy-egy emléklappal és egy meglepetés-csomaggal lepték meg a gyerekeket, akiknek bekerült a rajzuk a kötetbe.



A Miből mi lesz? című meséskönyv megvásárolható Szatmárnémetiben, az RMDSZ-székházban Jakab Beátánál.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: