2011-02-17 16:22:31• hírek • Szatmar.ro

Miből lesz fizetésük a tanároknak?

A pedagógusok fizetése bár a helyi költségvetésen megy át, teljes egészében a központi pénzből van fedezve. A helyi önkormányzat csak adminisztrálja az oktatási intézményeket, viszont nincsen semmilyen beleszólása a tanárok juttatásaiba.

A kormány kötelezi ugyan magát, hogy fedezze az oktatók fizetését, azonban ez az összeg nem áll rendelkezésre teljes egészében, tudtuk meg Ilyés Gyula polgármestertől.
A vezető azt is elmondta, általában az iskolaigazgatók és szakszervezeti vezetők első reakciója az, hogy a polgármesteri hivatalban követelik béreiket, holott tisztában vannak azzal, hogy nem az ő hatáskörük, és kezd ez is kellemetlenné válni.
A városvezetés felháborodással fogadja azt a módot, ahogyan a kormány kiszámolja a költségeket, hiszen bár tisztában vannak az alkalmazottak számával és a bérek összegével, mégis kevesebb pénzt utalnak ki, mint amennyi fedezni tudná ezeket.

A város és az RMDSZ vezetősége jövő hét elején Bukarestbe utazik, hogy tárgyalásokat folytassanak úgy az Oktatási Minisztériummal, mint az országos vezetéssel, hiszen elviselhetetlennek tartják ezt a helyzetet. „Megpróbáljuk valahogyan befolyásolni, orvosolni ezt a problémát, hiszen benne vagyunk a kormányzásban, és a felelősség a miénk is. Ez a kialakult helyzet nagyon sok konfliktust idézett elő, és a jövőben is gerjeszteni fog, ha nem találunk egy közös megoldást. Elfogadhatatlan, hogy amikor bizonyos keretek között elindult a decentralizáció, mégis elvágnak minden eszközt, hogy ne dolgozhassunk hatékonyan" - fejtette ki a polgármester.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a törvény még csak nem is engedi meg azt, hogy ha már központi költségvetésből származó összeg nem elegendő, az önkormányzat ezt kipótolja saját alapokból. Ha nem történik változás az ügyben, a tanároknál már márciusban gondok lesznek.

A polgármester egyelőre még tanácstalan, hiszen a minisztérium kezét is megkötik a szigorú törvények. Szerinte sosem volt ennyire rosszul kialakítva a fizetési rendszer, nem okozott ekkora konfliktusokat emberek is intézmények között. Az is érthetetlen a polgármester számára, hogy ha már az egységes fizetési törvényt két éve tárgyalják, miért uralkodik totális káosz a fizetési rendszerben.
Egyelőre úgy néz ki, hogy a tanárok áprilisban nem fogják megkapni a márciusi fizetésüket.


Nincs elég pénz a tanárok fizetésére
Nincs elég pénz a tanárok fizetésére


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: