2019-08-16 05:35:40• hírek • Nagy Tímea

Mi újság van Mezőteremen?

Sok kicsi sokra megy. Mezőterem kiváló példája azon Szatmár megyei településeknek, ahol kisebb költségvetésből is megvalósíthatóak fejlesztések, s százak örülnek az újdonságoknak községszerte.

Jól kezdődött az augusztus a Tar Miklós vezette önkormányzatnak, hiszen végre megkapták a Leader pályázatban nyert traktort és a hozzá tartozó kaszálógépet. Ez jócskán megkönnyíti a zöldterületek rendezését a három településen, hiszen nem csak vízszintesen, hanem szögben állítható módon is működik a fej. Nem kell többé kézzel kaszálják az árkokat, van rá gyorsabb és egyszerűbb megoldás. Nyolcadikán meg is volt az első éles bevetés. A falu határától kezdték meg a munkálatokat. A gép előtt haladt egy szorgos hulladékgyűjtő is, aki nem csak azért szedte össze az eldobált szemetet, hogy ne kerüljön a gép elé, hanem egyúttal megtakarította az árkokat az arra járók nemtörődömségétől.

 

„Ma üzembe helyeztük a traktort és a kaszálógépet. Első fázisban lenyírtuk a Mezőterem és nagykárolyi elkerülő közötti szakaszt. Ezután a Mezőterem és Gencs közötti útszakasz került folytatásra. Holnap folytatjuk a község további területein. Összeszedtünk több zsáknyi szemetet, amit az autókból dobálnak ki az emberek. Köszönjük szépen nekik!” - áll a polgármesteri hivatal Facebook-bejegyzésében.

 

 

Szintén augusztus elején jött még egy jó hír, miszerint elkezdődhet a régen várt útfelújítás. A legforgalmasabb útszakaszokat burkolják újra. Kis kellemetlenséget követően tükörsima felületen autózhatnak, biciklizhetnek a mezőteremiek.

 

„Ma aláírtam a kivitelező céggel a Mezőterem központjában levő parkoló és három utca aszfaltozásáról szóló szerződést. Szőlő utca - 435 méter, Virág utca (Tempfli) - 466 méter, valamint Vezenden: Petri utca (Dragoş) - 470 méter. A munkálatok hamarosan elkezdődnek.” - írta bejegyzésében Tar Miklós.

 

A következő két beruházásnak köszönhetően egyrészt biztonságosabbá válik a település, mérészt az ingyenes közterületi internet hozzáféréssel örvendeztetik meg a helyieket.

 

 

A község a Wifi4EU uniós pályázaton keresztül 15.000 euró értékű támogatáshoz jutott közterületi, kábel nélküli internetes rendszer kiépítésére. 10 külső pontra helyeznek ki Wifi adóvevőt Mezőteremben, Vezenden és Porteleken. A polgármesteri hivatal az iskolák környékén, a sportpályák és a művelődési házak környékén, a falvak központjaiban, tehát a legforgalmasabb pontok körzetében ingyenes internet elérhetőséget biztosít lakossága számára. A megvalósításra már nem kell sokat várni.

 

Térfigyelő rendszer felszerelésére is készülnek. Összesen 23 kamerát tesznek ki község szerte. Az iskolák, a boltok és a vendéglátó egységek zónájának megfigyelése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közlekedésbiztonságra is. A falvak bejárataihoz olyan videófelvevőket helyeznek ki, melyek leolvassák a rendszámokat, így cserben hagyásos balesetek vagy más incidensek esetében könnyebben megtalálják az elkövetőt. Ez a projekt sem várat már sokat magára, hiszen az eszközöket már megvették.

 

Idén még a tervek között szerepel a vezendi kultúrotthon teljes felújítása. A tető már kész, nem áztatja eső a belső munkálatokat. A közelmúltban villanyszerelők dolgoztak az épület elektromos berendezéseinek modernizálásán.

 

 

Az önkormányzat legnagyobb terve egy új óvoda építése és berendezése lenne, ám ez eddig megvalósíthatatlannak látszik.

 

A Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL II) nyertek egy pályázatot új óvoda építésre és berendezésre 1.200.000 lej értékben. Kétszer hirdették meg a közbeszerzési eljárást, de nem jelentkezett senki. A munkálatokat újra kiírják, megpróbálják. Remélik, hogy lesz jelentkező a megvalósításra.

Amikor az első projektszintű árazást elkészítették, még az építőipari fizetések és az építőanyag árak jóval kisebbek voltak. A bér- és áremelkedésnek köszönhetően a cégek nem jelentkeznek a több mint egy évvel ezelőtt megállapított költségvetésre. Amennyiben újraszámításra kerülne sor, nem emelhetnék az egekig, hiszen törvényileg meghatározott szintig mehetnének el. A megállapított különbözetet pedig az önkormányzat, úgymond, saját zsebből kellene fedezze. A kormány erre nem ad plusz támogatást.

 

 

Fennáll az a lehetőség – osztotta meg velünk Tar Miklós polgármester -, hogy annyival kellene kiegészíteni az építésre szánt summát, hogy a hozzáadott összegből a régi épületet teljeskörűen felújíthatnák. Ha nem találnak a mostani feltételekkel kivitelezőt, akkor lehetséges, kifizetődőbb lenne veszni hagyni a pályázatot, mert nem éri meg saját költségvetésből megemelni az erre szánt keretet. Akkor inkább felújításba kezdenek. A pénzt pedig átcsoportosítani nem lehet, csak erre a beruházásra költhető el a megnyert támogatás.

 

Más Szatmár megyei településekhez hasonlóan, a bürokrácia itt sem könnyíti meg az önkormányzat dolgát, sőt, akár létfontosságú munkálatoknak is keresztbe tehet a végeláthatatlan, időrabló ügyintézés. Ettől függetlenül, szorgosan zajlik az élet Mezőteremen és a hozzá tartozó településeken, a rendes, gondos gazdálkodásnak köszönhetően. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: