2005-12-22 12:13:10• hírek • Szatmar.ro

Mi történt 2005-ben?

Michael Jackson ártatlan, Britney Spears anya lett, és tombol a Crazy Frog láz.

Az idei év sajnos a nagy segélykoncertek esztendeje volt: már rögtön az év elején összefogásra és segítségnyújtásra ösztönözték a sztárok az embereket a 2004 év végén pusztító szökőár után. Sharon és Ozzy Osbourne vezényletével sztárok egész sora vette fel a Tears In Heaven új verzióját a nemes ügy zászlaja alatt.

Nemcsak a szökőár, a Katrina hurrikán is szörnyű rombolást végzett, mely után szeptember 20-án a Madison Square Gardenben tartottak nagyszabású koncertet, olyan nevek közreműködésével, mint Elton John és Lenny Kravitz.

Michael Jackson is megtörte hosszan tartó hallgatását és jótékonysági dalt írt az áldozatok megsegítésére. A hurrikánt követő szökőár teljesen elárasztotta a jazz szülővárosának tartott New Orleans-t.

Nem csupán a természeti katasztrófák ösztönözték a segélyakciókat: húsz évvel a Live Aid után Bob Geldof újra nagy fába vágta fejszéjét, és társaival megszervezte a Live 8 koncerteket és tüntetést.

Július 2-án párhuzamosan több világvárosban tartottak koncerteket, míg a rendezvénysorozat fénypontja július 6-án Edinburgh-ban volt, reagálva a Gleneagles-ben zajló G8 konferenciára. A mozgalomnak a tekintélyes pénzadományok gyűjtése mellett sikerült rávennie a G8 országok vezetőit, hogy tekintsenek el az elszegényedett országok adósságainak visszafizetésétől.

A sztárvilágban a szokásos főszereplők uralták az évet: Michael Jackson és Britney Spears. Június 13-án végre lezárult Jacko tárgyalása, a többek között szexuális molesztálással vádolt sztárt minden vádpontban ártatlannak találta a bíróság.

Britney számára teljesen új korszak érkezett el az életében, amikor szeptember 15-én megszületett első gyermeke, a kis Sean.

Az év másik nagy szenzációja Elton John esküvője volt, aki december 21-én Windsorban kelt egybe barátjával, David Furnish-sel.

Sajnos az idei esztendő sem múlhatott el veszteségek nélkül, számos zenészlegenda távozott az élők sorából, köztük Luther Vandross, Artie Shaw, Ibrahim Ferrer, Baker Knight, Link Wray és Tony Meehan.

A februári Grammy-díjátadó a tavaly elhunyt Ray Charles-ról szólt, aki nyolc díjat kapott. Négy díjjal büszkélkedhetett Alicia Keys, míg Usher, Norah Jones és a U2 fejenként három trófeát vihetett haza.

Idén számos nagyszerű album napvilágot látott, új lemezzel rukkolt elő többek között Eminem, Madonna, a Rolling Stones, Paul McCartney, Stevie Wonder, Ricky Martin, Sheryl Crow, Robbie Williams, a Depeche Mode és a Bon Jovi is. Idén indult el a Crazy Frog őrület is: a berregő béka külön mixlemezt kapott.

Az év egyik nagy durranása a System Of A Down dupla albuma volt, míg a jövő évi Grammy-díjkiosztón Mariah Carey és Kanye West számít a legesélyesebbnek.

2005 a hazai zenei életben

Budapesten lépett fel többek között a Green Day, a Queen, Seal, Lionel Richie, a Jamiroquai, a Duran Duran, Anastacia, Avril Lavigne, Phil Collins és az REM is.

A Sziget fesztivál inkább az underground zenei világ nagyjairól szólt: Nagyszínpados volt Nick Cave, Franz Ferdinand és a Hives is. A fesztivál egyik fénypontja a Tankcsapda fellépése volt, míg a „nulladik” napon tartott Illés koncert igazi csemegének számított. Sajnos a koncerten már nem léphetett fel Pásztory Zoltán dobos, aki májusban hunyt el.

Az év egyik nagy szenzációja volt, hogy a TNT bejelentette feloszlását, visszatért viszont a Rapülők, akik januárban koncerteznek a Sportarénában.

A második Megasztár győztese Molnár Ferenc Caramel lett, aki novemberben adta ki Nyugalomterápia című bemutatkozó korongját.

Az áprilisi Fonogram-díjátadó nagy nyertese a Hooligans volt, akik az év hazai modern rock albuma mellett az év hazai dala díját is elnyerték.

A Viva Comet idén már több kategóriával is kibővült. Az év legjobb együttese a Nox lett, az énekesnők közül Zsédenyi Adrienn, a férfi előadók közül pedig Gáspár Laci tehette a polcára a Comet gömböt. Erős vs. Spigiboy érdemelte ki a legjobb DJ-nek járó díjat, a szakma pedig Majka videoklipjét, a Mondd, ami fájt értékelte leginkább.

A hazai lemeztermés is számos jó albumot tartogatott: új lemezt készített Oláh Ibolya és Gáspár Laci is, és olyan bandák adtak ki új albumokat, mint a Sex Action, a Zanzibar, a Quimby, a Kozmix, a Back II Black, Emilio, az Animal Cannibals és Baby Gabi is.

2005 a filmvilágban

2005-ben is bővelkedtünk a mozifilmekben, bár az idén napvilágot látott aggasztó statisztikák szerint világszerte egyre kevesebben választják a szórakozásnak ezt a formáját.

Megugrott viszont a DVD filmekre fordított összeg, és sajnos az illegális letöltések száma is folyamatosan nő, úgy tűnik sokan inkább az otthoni mozizást választják a pattogatott kukoricás, üdítő szürcsölős plaza komplexumok helyett.

Így aztán viszont ne csodálkozzunk, ha a kis „kultúrmisszióval rendelkező” mozik sorra zárnak be.

Na, de nézzük, mit kínált ez az év filmes berkekben: Míg a legcsillogóbb Golden Globe-okat Martin Scorsese, Aviator című filmje vitte, az Oscar-díjátadóról a 11 jelölés ellenére mégis üres kézzel távoztak az alkotók. Nem úgy Clint Eastwood, akinek Millió dolláros bébije jó pár esélyest kiütött a ringből. Az Arany Málnán a Macskanő Halle Berry aratott.

Elkészült a – bátran állíthatjuk – legjobb Batman mozi és végre megtalálták a következő James Bond film, a Casino Royal főszereplőjét, a 37 éves Daniel Craig személyében, Pierce Brosnan így jelképesen átadta a szmokingját.

Hatalmas csinnadratta közepette bemutatták a Star Wars utolsó epizódját, A Sithek bosszúját.

Új filmjét, a Grimm-met népszerűsítendő hazánkba látogatott az abszurd humor amerikai (ráadásul) fenegyereke, a Monty Python-tag Terry Gilliam. Támadtak az animációk és a gyurmafilmek, Wallace és Grommit a vásznat is meghódította, Tim Burton pedig A halott menyasszonyt támasztotta fel.

Az év végén durrantott Peter Jackson minden idők leggrandiózusabb remake-jével, a King Konggal. A Weta-műhely pedig a Narnia krónikáit filmesítette meg.

Steven „Hollywood nagyágyúja” Spielberg Budapesten forgatta München című filmjének nagy részét, megbénítva ezzel a belváros forgalmát.

Az Év válása díjat mindenképpen a Brad Pitt - Jennifer Aniston párosnak adhatjuk, bár nem kevesen döbbentek meg azon, hogy a Mr és Mrs Smith forgatásán Pitt ripsz-ropsz összejött a legcsókosabb szájú Angelina Jolie-val, akinek adoptált gyermekeit azóta örökbe is fogadta, illetve már az esküvőt tervezgetik.

A másik páros meglepetést Tom Cruise celebrálta, aki eljegyezte az ifjú Katie Holmes színésznőt és már az első babájukat várják. Renée Zellweger négy hónapon belül kötött házasságot és adta be a válási papírokat. Bridget tehát újra szingli.

Az év magyar filmjei között feltétlenül meg kell említenünk a Filmszemle fődíjas Fekete kefét, Koltai Lajos első rendezését, a Nobel-díjas Kertész Imre regényből született Sorstalanságot, Mundruczó Kornél Johanna című operafilmjét, Kabay Barnáék Egy szoknya, egy nadrág című remake-ét és az év vége nagy durranását, a remekbe szabott Csak szex és más semmit.

(DOL) 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: