2018-10-29 14:51:48• hírek • Bede Emőke

Mi történne, ha holnap ötezer bevándorló érkezne Szatmárnémetibe?

Napjainkban, amikor egyre-másra érkeznek az európai kontinensre különféle célokkal a bevándorlók, és amikor egyre több országnak okoz gondot az ebből adódó helyzet azonnali megoldása, a Vöröskereszt nagyszabású programot indított.

A Help Again! névre keresztelt projekt célkitűzése, hogy a kormány által megalkotott migrációs politika mellé egy emberségesebb alternatívát nyújtson, magyarán szólva kidolgozzon egy olyan “forgatókönyvet”, melyet alkalmazva meg lehet oldani a sok ország és sok közösség számára komoly gondokat okozó bevándorló-kérdést -derült ki a hétfőn tartott tájékoztatón. Egy uniós forrásokból támogatott országos programról van szó, a vezetői szerep pedig ez alkalommal nem Bukarest, hanem Szatmárnémeti kezében van. A 2020-ig futó projekt során a Vöröskereszt átfogó kutatást fog végezni annak érdekében, hogy kiderítsék, milyen hatással van a migráció az országra, a lakosságra, illetve azt, hogy az önkormányzatok mit tudnak kezdeni egy váratlanul kialakult helyzettel, és mindebbe a folyamatba miként lehet bekapcsolni a civilszervezeteket, egyesületeket is.
 

Az átfogó analízis után következhet a metodológia kidolgozása, azaz azon követendő lépéseknek a felrajzolása, amelyekkel a migrációs kérdéseket és a konkrét eseteket kezelni lehet. Ebben természetesen nem csak önmagukra hagyatkoznak, hanem az Európai Unió más tagállamaiban alkalmazott modelleket is megvizsgálják. Megnézik, egy olyan országban, melyet sokkal nagyobb mértékben érintett a migráció kérdése, miként oldották meg az olyan alapvető kérdéseket, mint az alapvető életfeltételek biztosítása és a társadalomba való integráció lehetőségének megadása.


A hétfőn tartott megbeszélés csak a kezdet volt, melynek során elméletben felvázolták, mi is a projekt célkitűzése. Kedden, a Nagybányán megszervezésre  kerülő szemináriumon (és a további hét alkalmon is) már sokkal konkrétabb dolgokról lesz szó. Többek között helyzetgyakorlatokat fognak tartani: pl. mi történne, ha holnap Szatmárnémetibe érkezne 5000 bevándorló. Arra keresik majd a választ, milyen feladatok hárulnának egy ilyen helyzetben a helyi és megyei közintézményekre, illetve miként tudnak hozzájárulni a helyzet mielőbbi megoldásához a civil szervezetek.


Az előzetes elvárások szerint a projekt végeztével egy olyan forgatókönyv készül el, melyet az ország bármely pontján be lehet vetni, ha hirtelen akár több ezres bevándorlócsoportok helyzetét kellene azonnal orvosolni.


A hétfői megbeszélésen jelen volt Feher Doina alpolgármester és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is. Mindketten támogatásukról biztosították a Vöröskeresztet, Pataki emellett azt is felajánlotta, hogy segít felvenni a kapcsolatot megyénk németországi testvérmegyéjével is, hiszen a nyugati országban már sokkal több tapasztalattal rendelkeznek a migránskérdés terén, mint Románia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: