2012-05-18 18:02:51• hírek • Szatmár.ro

A Mennyország ajtaja nyitva van

Minden egyházmegyei templom anyjának, a Székesegyháznak búcsújára gyűltek össze a hívek május 17-én, Urunk mennybemenetelének ünnepén.

Aligha maradt ülőhely szabadon Urunk mennybemenetelének ünnepén, amikor tizenkilenc órától Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök paptársaival a Székesegyház búcsúmiséjét mutatta be. Az egyházmegye papjaival és híveivel, a búcsún együtt ünnepelt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csoportja is, mely épp Szatmárnémetiben tartózkodott - Mohos Gábor, a konferencia titkára, és Héray András irodaigazgató koncelebrált a szentmisén.

Schönberger Jenő püspök a bevonulást követően köszöntötte a vendégeket, paptársait és híveit, majd felhívta a figyelmet a nap különleges jellegére: „A nap nagyszerűségét nem csak a Székesegyház búcsúja adja, hanem az is, hogy hetven évvel ezelőtt szentelték Boldog Scheffler Jánost az egyházmegye püspökévé, május 17-e az ő liturgikus emléknapja is." A Püspök atya kérést intézett a boldog vértanú püspökhöz: imádkozzon az egyházmegyéért, a papokért, hívekért, és legyen támogatójuk Krisztusnál, aki a mennybe fölment és elfoglalta helyét az Atyánál, hogy nekünk is helyet készítsen.

A szentbeszédet, a 83-ik születésnapját öt nappal azelőtt ünneplő Ft. Kirner Ferenc pápai protonotárius, kanonok mondta. Az ünnephez kapcsolódott, amikor kijelentette, Jézus, mennybemenetelével mindannyiunk számára megnyitotta a kapukat: „A nagyvilág is kénytelen bizonyítani a Szentírás igazságát, hiszen minden nép ösztönszerűen igyekszik, hogy ünnepeket rendezzen, és ezekből erőt, biztatást kapjon a jövő további elviselésére. Anyaszentegyházunk is ezt teszi, amikor megajándékoz bennünket ünnepekkel, megemlékez a templomok búcsújáról, védőszentjéről. Székesegyházunk ugyanakkor nem védőszentet ünnepel, hanem egy hittitkot: a dicsőségesen feltámadt Üdvözítő mennybemenetelét. Tulajdonképpen minden templombúcsú egy üzenetet rejt magában. A mai üzenetet pedig egyik énekünk gyönyörű mondatával lehet kifejezni: 'kapuját a mennynek szélesre tárta, minden embernek.' Másképp úgy is mondhatnánk, hogy Jézus fölment a mennybe, de nem zárta be maga után az ajtót, hanem sarkig kinyitotta az emberiség számára. Ez nem jámbor óhaj, nem üres kívánság, nem hirtelen kitalált programpont, hanem Egyházunk hite. Jézus az utat is megmutatta a Mennyországba, amikor kijelentette, Ő az Út, az Igazság, az Élet."

A Székesegyház búcsúját tartották

A szentmise végén Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök, plébános megköszönte a híveknek, vendégeknek, az énekkarnak, a paptestvéreknek, Kirner Ferenc pápai protonotárius, kanonoknak és a Püspök atyának a jelenlétet, támogatást. Ezt követően közösen elimádkozták a teljes búcsú nyeréséhez előírt imákat, majd áldás után Boldog Scheffler János sírjához vonultak, ahol elmondták a közbenjárását kérő imát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: