2012-01-04 15:27:45• hírek • Póti Orsolya

Mi nem félünk a farkastól!

Az elmúlt évben is számtalan nívós koncerttel várta a zenekedvelő közönséget a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia. Bár a zenekar eseményről eseményre neves szólistákkal és karmesterekkel egészült ki, valamint több külföldi turnén is részt vett, mégsem zárt könnyű évet az intézmény.

„Huszonegy éves menedzseri pályafutásom során talán a 2011-es volt a legnehezebb év, így nem bánom, hogy vége lett. Mindez a különféle megszorításoknak és a bizonytalanságnak volt köszönhető" - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Fátyol Rudolf, a szatmári filharmónia vezetője.

Fátyol kifejtette, nagy gondot okozott a jogvédő szövetség által hozott törvény, melynek értelmében az intézmény minden egyes előadás után 500 lejt kell fizessen. Amennyiben az összeget nem fizetik ki, akkor nem kapják meg az új évre szóló működési engedélyt. Ahhoz, hogy jogilag megtámadják ezt a törvényt a romániai profi intézmények - színházak, filharmóniák, operák - igazgatósága egy tanácsot hozott létre.

„Már többször is kifejtettem, hogy a filharmónia nem más, mint Szatmárnémeti „ünneplőruhája". Profi társaság, civilizált hangulat és magas színvonal jellemzi. Csak annyit akarok elérni, hogy a jövőben is megmaradjon ezen a szinten, és továbbra is felnézzenek rá mindazok, akik eddig tisztelték. Tudatában vagyok annak, hogy ez nem lesz az új évben sem könnyű, de mi nem félünk a farkastól." - magyarázta Fátyol.

A filharmónia zenekara az elmúlt évben számos szimfonikus koncerttel, hangversennyel és kamarakoncerttel várta a zenekedvelő közönséget. Megrendezésre került a XXXIV. Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál, valamint több németországi turnét is szerveztek, melyek előtt a szatmári közönségnek is bemutatták külföldi műsorukat egy látványos szabadtéri koncert keretében.

A szatmári filharmónia vezetősége az elmúlt évek során fontos központokkal alakított ki kapcsolatot. 2015-ig kötött együttműködési szerződést egy német partnerrel, melynek támogatásával fejleszteni tudta a hangszerparkot és kibővítette a színpadi kellékeket mintegy 400.000 euró értékben.

Fátyol elmondta, ebben az évben is igyekeznek mindenkihez szólni: operett, opera, szimfonikus és kamara koncertekre, hangversenyekre és szabadtéri koncertre is sor kerül. Megrendezik a Szatmári Zenei Napok Nemzetközi fesztivált, és gyönyörű turnékra készülnek. Egyik ilyen lesz az augusztus 12-i fellépés, melynek a salzburgi dóm ad otthont.

Idén is nagy hírű karmesterek és szólisták lépnek fel városunkban, valamint düsseldorfi zeneegyetem fiatal tehetségei és a Bukaresti Japán Nagykövetség által meghívott tehetséges zenészek is koncertet tartanak.

Mozart összes hegedűversenyének bemutatására készül Fátyol Rudolf hegedűművész, aki idén tölti be 55-ik életévét. Az első, a második és a harmadik koncertet május 10-én, az utolsó kettőt pedig október 11-én hallgathatja meg a nagyérdemű.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: