2011-12-05 14:37:55• hírek • Kocsis Zoltán

Mi lesz veled, Pannónia?

Egyre siralmasabb, egyre elhagyatottabb képet mutat Szatmárnémeti egyik szimbóluma, a Pannónia-szálló. Nem csak azért, mert a késő őszi esőben minden lehangoltabbnak tűnik, hanem elsősorban azért, mert egyre kevesebb rajta a vakolat és egyre több kirakat üveget helyettesítenek falécek. A legutóbbit ottjártunkkor, hétfő kora délután szögezték fel.

A hétvégén ismeretlen tettesek az ügyészség közelében szilánkokra törték a város egykori ékkövének vitrinét. Az üveg amúgy sem nyújtott valami szívderítő látványt, mivel telis-tele van plakátolva különféle hirdetésekkel. Akárcsak a még meglévők. De azok legalább még dacolnak az emberi nemtörődömséggel. Ellentétben az a két vitrin, ahol az üveget már deszkák helyettesítik. Alábbi képen még tisztán látszanak a legutóbbi pusztítás nyomai: az üvegtörmelékek.

Persze nem ez az egyetlen lehangoló kép, amit a gyönyörű szecessziós épületről készíteni lehet. A járdán békésen parkoló luxusautók között evickélve látható: be van törve a bejárat fölötti ablak is. Az emeleteken hol van redőny, hol nincs. Egyik-másik ablak félig nyitva várja téli havazást, a másik betörve, az egyiken pedig egy deszka vége kandikál ki.

Épp ottjártunkkor szögezték fel a deszkákat

A Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervezte épület, amelynek makettje az 1903-as bécsi építészeti világkiállításon második díjat nyert, már évek óta komoly fejtörést okoz a város vezetőinek. Az előző évezred utolsó éveiben Vasile Tantas avasfelsőfalui üzletember tette rá kezét az ingatlanra, amelynek felújítására az előző évtizedben szánta rá magát. Tevékenységével többet ártott az épületnek úgy szerkezetében, mint esztétikailag, mint amennyit használt. Aztán egyszer csak bejelentette: elfogyott a pénze...

Üvegtörmelék a betört kirakat előtt

A nyár végén az üzletember előbb a Kulturális Minisztériumot, majd annak nemleges válasza után a polgármesteri hivatalt illetve a megyei tanácsot értesítette: az épület eladó. Ám sem a kulturális tárca, sem a helyi közigazgatási intézmények nem kívántak élni elővásárlási jogukkal. Ennek oka, hogy a Tantas „elfelejtette feltüntetni", mennyit kér az épületért, a Szatmár Megyei Tanács által kért árajánlat pedig a mai napig sem érkezett meg.

Ugyanez a Vasile Tantas képtelen immár két éve működésbe helyezni a szatmárnémeti strandot. A polgármesteri hivatal, jobb alternatívát nem találván, legutóbb 2012 július 15.-ig tolta ki a határidőt, ezúttal azonban minden strandba fektetett pénzét elveszítheti, ha ezt az ultimátumot is átlépi.

A meglévő kirakatok is tele vannak ragasztva

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: