2019-02-15 12:13:19• hírek • Nagy Tímea

Mi lesz veled, Megyei Könyvtár? Az elmúlt évek legkomolyabb gondjai és a hosszú távú megoldás

A Szatmár Megyei Könyvtár egyike a városunk emblematikus épületeinek. „Holnap ötkor a könyvtárnál!” –hangzik telefonbeszélgetések végén. Egyértelmű, hogy másnap a központi parkkal szemben, a Várdomb (Decebal) utca sarkán várakozunk.

A könyvtár olyan, mint a "gödör", a „kerek ház”, a „fehér ház” vagy a „villanyóra” - mindenki ismeri és járt is már arra. Miként neveznénk azt a sarki ingatlant, ha már nem a könyvtár lakna benne? Hogyan befolyásolná a lakosság könyvtárlátogatási szokásait egy ismeretlen helyszín, egy új épület? Hamarosan megtudhatjuk!

 

Turos Lóránd csütörtökön, a Facebook oldalán tett közzé egy bejegyzést a parlamenti költségvetés vitájának ülése alatt. Három kulisszatitkot osztott meg az olvasókkal: a gyermekpénz megemelésén és a körgyűrű folytatásán kívül a Szatmár Megyei Könyvtár számára 12 millió lejt szavaztak meg az országatyák egy új épület vásárlására. Az utóbbira már legalább egy évtizede várnak a téka munkatársai és nem is hiába.

 

Legutóbbi találkozásunk alkalmával azt is elmesélték, milyen nehézségekbe ütköznek a mindennapos munkájuk során, nem beszélve egy-egy nagyobb eseményről. Az épületegyüttes higiéniai és logisztikai szempontból sem felel meg a modern követelményeknek. A hosszú évek alatt felhalmozódott por, a könyveken megtelepedett mikroorganizmusok (laboratóriumi vizsgálattal bizonyított) egészségügyi veszélyekkel fenyegetik az alkalmazottakat, de a látogatók számára is tartogathat kellemetlen mellékhatásokat a rendszeres látogatás és a régi könyvek forgatása. Szűkös a hely, nincs megfelelő szellőztetési lehetőség és szellőztető rendszer, a fűtésrendszer sem az igazi. A polcok között túl szűkös a hely, az alapos takarítás problémát okoz. A megvilágítás silány, természetes fény alig jut be az olvasóterembe, a mesterséges fényforrások sem felelnek meg a mai elvárásoknak.

 

Azzal kapcsolatban, hogyan szerveznek eseményeket az olvasás szerelmeseinek, megint elkeserítő a válasz. Hely szűkében vannak. Sokszor tartanak attól, hova férne el több érdeklődő, ha a programjaikat nagy dobra vernék. Egyszerre több iskolai osztályt vendégül sem tudnak látni, nincs annyi ülőhely. 50-60 vendégnél több a hosszú, keskeny olvasóteremben nem fér. Kiállításokat, kisebb színházi előadásokat lehetetlenség megszervezni. A gyermekrészleg még apróbb. Ott semmilyen alkalomra sincs lehetőség. A médiaterem még egy opció, az a harmadik épületrész emeletén foglal helyet. Ennek a helyiségnek is véges a befogadóképessége, 50 körüli ülőalkalmatosság van, azon túl szűkös. Alapos megfontolás szükséges, mit és hogyan szervezzenek, miként hirdessék meg, mert lehetőségeik meglehetően korlátozottak, pedig kereslet, közönség akadna szép számban. Szatmárnémeti óvodákkal, iskolákkal, középiskolákkal és a megyei oktatási intézményekkel is jó kapcsolatot ápolnak, ennek ellenére 2 csoportnál vagy osztálynál többet egyszerre nem fogadhatnak. Nincs hova.

 

Az egészségre káros problémák és a helyszűke miatt fellépő kellemetlenségek mellett az áldatlan állapot a könyvállomány régebbi, értékesebb darabjaira sincs jótékony hatással. Akad néhány több száz éves példány, melynek speciálisan kialakított körülményeket illene biztosítani. Jelenleg ugyanolyan harmadosztályú sorsa ítéltettek ők is, mint mezei társaik.

 

Az intézmény pénzügyi helyzetére is ráférne némi pozitív irányú változás. Halvány reménysugár: a korábbi 11.500 eurós havi bérleti díjról 10.000 euróra csökkent az ingatlan használatáért fizetett összeg, ezt Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke jelentette be a január 30-i tanácsülésen.

 

A megyei tanács által a Kultúrális- és a Pénzügyi Minisztériumoknak küldött hivatalos megkeresések februárban nyitott fülekre találtak. A kérést kormányunk megszavazta, bekerült a költségvetésbe egy 12 millió lej összegű támogatás könyvtárépület vásárlásra. Amint megkapják a pénzt a Kultúrális Minisztériumtól, hozzálátnak a keresésnek. Olyan épületet szeretnének a Megyei Könyvtár részére használatba bocsájtani, mely minden technikai követelménynek és a tékákra vonatkozó jogszabályi előírásoknak is megfelel.

 

Úgy néz ki, idén pont kerül a több éves ügy végére, a sokváltozós probléma megoldásra talál. S hogy miként nevezzük majd a Várdomb (Decebal) utca kettőt, azt a sarki, üres épületet a központi parkkal szemben, 2020-ban meglátjuk. Az ígéret szép szó, ha megtartják.

Galéria:
Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: