2012-04-26 15:59:28• hírek • MTI

Mi lesz ennek a vége? Elbukik a kormány?

Az elmúlt évek egyik legszorosabb bizalmi szavazása várható a román parlamentben, amely a Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök által vezetett kabinet ellen irányuló bizalmatlansági indítványt vitatja meg pénteken.

Az indítványt a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta hárompárti ellenzéki szövetség terjesztette be. Az dokumentum szövegében az ellenzék etnikai elkülönülésnek minősítette, hogy a kormány különálló kart alapított magyar tannyelvű oktatás számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, de emellett az ásványi kincsek és energiavállalatok kiárusításával, valamint a közpénzek választási célokra való felhasználásával is vádolja a kormányt.

A törvényhozók titkos szavazás keretében voksolnak majd a bizalmatlansági indítványról, amelyet ha elfogad a parlament, akkor megbukik a februárban hivatalába lépett Ungureanu-kabinet. A román külföldi hírszerzés egykori főnöke által vezetett, többnyire szakértőknek tekintett, fiatal miniszterekből álló kormánynak először kell szembenéznie bizalmi szavazással.
Romániában viszont nem jelent újdonságot a bizalmi szavazás, hiszen Ungureanu elődjének, Emil Bocnak - aki a román kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke - több mint három évig tartó kormányfői mandátuma alatt hatszor kellett megvédenie kormányát az ellenzék által kezdeményezett bizalmi szavazások alkalmából. Az akkori bizalmatlansági indítványok azonban a parlamenti erőviszonyok miatt többnyire eleve esélytelenek voltak, most viszont egyáltalán nem biztos, hogy a PDL, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), valamint a nemzeti kisebbségek által alkotott koalíciónak sikerül talpon maradnia.

Az elmúlt hetekben erőteljesen megcsappant ugyanis a román kormánykoalíció parlamenti többsége, miután a PDL-t mintegy öt-hat törvényhozója hagyta cserben, és igazolt át az ellenzéki pártokhoz. A PDL-ben általános tanácstalanság, sőt egyes elemzők szerint pánikhangulat uralkodott el a biztosnak látszó idei választási vereség miatt. Nyáron és ősszel Romániában önkormányzati, valamint parlamenti választások lesznek, de a Traian Basescu államfőt támogató demokraták a jelek szerint kifáradtak a kormányzásban - az elmúlt nyolc évből hat és fél évet kormányon töltöttek -, jelenlegi támogatottságuk ugyanis mintegy 20 százalék körül mozog.

Pénteken vitáznak a bizalmatlansági indítványról

A PDL meggyengülése vezetett oda, hogy a jelek szerint az ellenzéknek már csak 4-6 szavazata hiányzik a kormánybuktatáshoz szükséges 231-ből, legalábbis ezt állítják az ellenzéki pártszövetség vezetői, akik szerint a kormányoldalon még vannak olyan honatyák, akik a névtelenség leple alatt megszavazhatják saját kormányuk bukását. Tény, hogy a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója nem alakított ki egyértelmű álláspontot arról, hogy kiáll-e továbbra is a kabinet mellett, vagy sem.

Egyes bukaresti elemzők azonban kétségbe vonják, hogy az ellenzék számára kedvező-e ha idejekorán, az őszi választások előtt kormányzati pozícióba kerül, hiszen nekik elsősorban az az érdekük, hogy választások nyomán tegyenek szert széles körű, legitim parlamenti többségre.
Bukaresti megfigyelők szerint akár megbukik, akár hivatalában marad a kabinet, a bizalmi szavazás eredményét várhatóan néhány szavazat dönti majd el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: