2010-09-15 14:33:28• hírek • Póti Orsolya

Mi lesz az egykori nyári színház sorsa?

A G.M. Zamfirescu Kulturális Központ korábban a koncerttermen kívül egy nyári színházzal is rendelkezett, amely számos rendezvénynek adott otthont. A területet a katolikus egyház visszakapta, de lassan már négy éve, hogy semmilyen előrelépés nincs a helyére tervezett létesítmény ügyében.

Jövő év márciusában lesz négy éve annak, hogy a nyári színház területét a katolikus egyház visszaigényelte. A G.M. Zamfirescu Kulturális Központnak  nagy gondot okozott a terület elvesztése, mert egy olyan helyszíntől kellett megválniuk, ahol több szabadtéri programot is szervezhettek. Az évek során azonban a lakosság semmilyen változást nem tapasztalt a területen a nyári színház lebontásán kívül.

A terület nem tarthatta meg továbbra is régi szerepét -véli Ft. Dr. Schupler Tibor, a Római Katolikus Egyházmegye gazdasági igazgatója. „A terület véleményem szerint nem volt teljesen és célszerűen kihasználva. A rockkoncerteknek szerintem egy másfajta környezetben kell lezajlaniuk, és más kulturális rendezvényre, amit ott szerveztek volna, nem igazán emlékszem." - mondta el az igazgató.



A nyári színház tulajdonjoga és birtokjoga egykor  vegyes volt: részben a katolikus egyházhoz, részben a városhoz tartozott. A Polgármesteri Hivatal ezért nem fektetett a terület fejlesztésébe, emaitt az egyház úgy gondolta, hogy Szatmárnémeti megérdemelne egy modernebb kulturális központot, és visszaigényelte a területet.

„Néhány éve terveinkben szerepel egy többfunkciós kulturális központ kialakítása, aminek megvalósításáért szerződést kötöttünk egy külföldi befektetővel. A munkálatokat már 2009 februárjában el kellett volna kezdjék, de hirtelen beállt a gazdasági válság, ezért a befektető még időt kért  a 20 millió eurós projekt kivitelezéséhez Megvan a terv, megvan a szerződés, de addig, amíg véget nem ér a krízis, nem valósíthatjuk meg elképzeléseinket." - magyarázta Ft. Dr. Schupler Tibor.


Egykor még színpaddal és férőhelyekkel ellátott terület volt
Egykor még színpaddal és férőhelyekkel ellátott terület volt


A kulturális központ az igényeknek és a piacnak megfelelően igyekezne mindennek helyet adni. Az állandó egyháztörténeti és művészettörténeti kiállítások mellett, szabadtéri, illetve zárt kulturális rendezvényekre kerülne sor, illetve alkalmazkodó és nyitott lenne az állandóan változó művészet iránt. Az épülethez  egy 300 férőhelyes parkoló is tartozna, amely megoldaná a városközpontban való körülményes közlekedést.

Ft. Dr. Schupler Tibor véleménye szerint senkinek nem lett volna jó megoldás, ha a katolikus egyház nem keríti tulajdonába a területet. Ugyanakkor, nem gondolták, hogy a válság ilyen módon meggátolja elképzeléseik megvalósulását.
-Tervek vannak, csak még várni kell az eredményig, tette hozzá.


A tervek szerint kulturális központ létesül a területen
A tervek szerint kulturális központ létesül a területen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: