2010-04-02 16:09:10• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Mi lesz a támogatott gyógyszerekkel?

A háziorvosok mostantól nem hajlandók ingyenes vagy támogatott gyógyszereket felírni a betegeknek, így tiltakoznak az ellen, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) kötött új keretszerződést a megkérdezésük nélkül, számukra kedvezőtlen feltételekkel hagyták jóvá a két nappal ezelőtti kormányülésen.

A háziorvosok eredetileg arra hivatkozva jelentették be, hogy nem írnak fel kedvezményes gyógyszereket, miszerint a keretszerződés április elsején lejárt, és azt nem hosszabbították meg. Közben azonban kiderült: a kormány szerdai ülésén elfogadta a keretegyezményt, csakhogy ezt nem egyeztették  az orvosok szervezetével.

Doina Mihaila, a romániai háziorvosok országos szövetségének elnöke a sajtónak azt panaszolta, hogy az egészségbiztosítási pénztárral kötött, ez évre szóló keretszerződést a háziorvosok megkérdezése nélkül hosszabbították meg, annak alkalmazási normáit is a hátuk mögött hagyták jóvá. Ezeknek az értelmében mintegy 40 százalékkal csökkentik a háziorvosok költségvetését, ráadásul nőnek a költségeik is az euró árfolyama alapján, így a rendelők több mint fele csődbe mehet a következő időszakban.


Nem juthatnak majd hozzá a betegek olcsóbban a gyógyszerekhez?
Nem juthatnak majd hozzá a betegek olcsóbban a gyógyszerekhez?


Április elsejétől drágultak a gyógyszerek is. Az árkalkulációt meghatározó euróárfolyam módosulása miatt a legnagyobb mértékben - akár 6 százalékkal is - a támogatott készítmények ára nőtt.  
Így a háziorvosok számára az egyetlen tiltakozási forma, hogy megvizsgálják ugyan a betegeket, de továbbra is csak teljes árú gyógyszerekre jogosító recepteket állítanak ki, nem küldik a betegeket szakorvoshoz, és nem állítanak ki betegszabadságot igazoló iratot sem.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) illetékesei szerint azonban a háziorvosok fölöslegesen aggódnak, mivel a betegenkénti ellátásra előirányzott idei pénzösszeg megegyezik a tavalyival. Cseke Attila egészségügyi miniszter az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában megengedhetetlennek nevezte, hogy a különböző intézmények a betegek rovására vitatkozzanak egymással.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: