2011-05-04 08:42:42• hírek • MTI

Mi lesz a támogatásokkal?

Értetlenségét fejezi ki a romániai Iskola Alapítvány amiatt, hogy a magyar kormány az idén semmiféle hivatalos tájékoztatást nem nyújtott az oktatási-nevelési támogatások és hallgatói ösztöndíjak ügyében, amelyek romániai folyósítását eddig az alapítvány kezelte.

Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány igazgatója által aláírt, az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint a magyarországi hivatalos tájékoztatás elmaradása következtében az alapítvány a támogatásokat igénylő, több mint 90 ezer érdekeltnek nem tudott érdemi felvilágosítással szolgálni. A dokumentum szerint a magyar kormány képviselői az Iskola Alapítvány többszöri írásos megkeresésére sem szolgáltak válasszal.

A közlemény emlékeztet: a Szülőföldön magyarul címet viselő pályázatot minden évben a február közepétől április 30-ig terjedő időszakban hirdette meg az alapítvány, így a támogatást igénylő közel 90 ezer család és 6 ezer egyetemista számára megszokottá vált, hogy ebben az időszakban nyújthatja be kérelmét.

"Az elmúlt hét évben az alapítvány mind a pályázók, mind pedig a megbízó számára átlátható, hatékony rendszert működtetett a támogatások lebonyolítására, 2004-től az alapítvány 867 627 nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást és 38 143 hallgatói támogatást folyósított" - olvasható a közleményben, amely szerint tevékenységükkel kapcsolatban az évek során soha nem merült fel panasz sem a megbízó, sem a jogosultak részéről.
A dokumentum megállapítja: a 2003-2004-es tanévtől kezdődően a román és a magyar kormány között létrejött megállapodás értelmében a Szülőföldön magyarul támogatási program lebonyolítójaként az Iskola Alapítványt nevezték meg. Nagy Zoltán szerint ezt a kormányközi egyezményt csak a felek közös beleegyezésével lehet felbontani, illetve módosítani.


Az Iskola Alapítvány székhelye
Az Iskola Alapítvány székhelye


A közlemény szerint 2010 végétől az Iskola Alapítvány több alkalommal írásban kért tájékoztatást a magyar kormánytól arra vonatkozóan, hogy milyen feltételekkel és mikortól kerül meghirdetésre a program, azonban megkeresésére a mai napig nem kapott hivatalos választ. "Az Iskola Alapítvány nem érti a magyar kormány hírzárlatát, hiszen több tízezer család számít az idei támogatásra. (...) Tekintetbe véve az elmúlt 15 év tevékenységét és a támogatást igénylők nagy számát, mind az Iskola Alapítvány, mind pedig az erdélyi magyar közösség megérdemli a hivatalos, időben történő tájékoztatást" - olvasható az alapítvány igazgatójának közleményében.

A budapesti nemzetpolitikai államtitkárság vasárnap közölte, hogy ezen a héten közzéteszik a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési pályázatok kiírását. Az országos magyar napilapok szerint azonban Romániában egyelőre egyetlen érintett szervezet sem tudja hivatalosan, hogy ki folyósítja majd a diákoknak a magyar állam nyújtotta támogatást.
Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke a Szatmári Magyar Hírlapnak nyilatkozva megerősítette azt a romániai magyar sajtó által korábban közölt értesülést, miszerint a program lebonyolítása átkerül az RMDSZ által működtetett Iskola Alapítványtól a Romániai Magyar Pedagógusszövetséghez (RMPSZ).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: