2010-11-19 11:55:18• hírek • Szatmár.ro

Mi lesz a sárközi kastéllyal?

Továbbra is függőben van a sárközújlaki Vécsey kastély ügye.

Mind a helyi önkormányzatnak, mind a megyei ifjúsági igazgatóságnak komoly tervei vannak a sárközújlaki kastéllyal, viszont az azt visszaperelő ifj. Sztáray Mihály is magasztos elképzeléseket dédelget a létesítménnyel kapcsolatban. Közben az épület állapota rohamosan romlik.

A sárközújlaki kastélyt pontosan tíz éve semmire sem használják, azelőtt árva gyerekek üdültetésére szolgált az épület. Az ezt övező dendrológiai park igen komoly értéket képvisel, de egyelőre ennek rendbetételével sem lehet senkit megbízni - a visszaigénylési per lezárásáig.

Gróf Sztáray Mihály fia 2003-ban látogatott el váratlanul az akkor még községi szinten lévő városba, miután ismerőseitől megtudta: apja innen menekült el 1944-ben a bevonuló orosz hadsereg elől. A leszármazott Olaszországban nőtt fel, majd Brazíliában élt, ahol a Lufthansa Légitársaság marketingigazgatója volt.

Az ifjú Sztáray mostanában is rendszeresen ellátogat szülőhelységébe, Sárközújlakra, és hogy elősegítse a bukaresti bíróság mihamarabbi döntését, nemrég felvette a román állampolgárságot. Mint azt rendszeresen elmondja: olasz befektetői csoportokkal már tárgyalt a sárközújlaki kastély hasznosításának lehetőségeiről. Barátja többek között Emerson Fittipaldinak, kétszeres Forma1-es világbajnoknak.


Régebben árva gyerekek üdültetésére szolgált az épület
Régebben árva gyerekek üdültetésére szolgált az épület


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: