2009-09-16 10:39:21• hírek • Ferenczi Noémi

Eltörlik az egységes féléviket

A tanügyminisztérium közzétette a középiskolai felvételi módszertanát, mely szerint eltörlik az egységes féléviket, nyolcadik osztály végén azonban lesz vizsga, viszont nem kell majd földrajzból vagy történelemből vizsgázniuk a diákoknak.

Kónya László főtanfelügyelő-helyettes továbbra is a tanügyi rendszer egyszerűsítésének fontosságát hangsúlyozza. Szerinte, egyelőre nehéz megítélni, hogy jobb vagy rosszabb lesz az új rendszer, viszont annyi biztos, hogy egyszerűbb lesz, ami mindenképp pozitív irányba tereli a reform menetét. Az egységes félévi dolgozatok miatt nagyon sok pedagógus és diák elégedetlenkedett, sokak szerint nagyon körülményes volt a vizsgáztatás, a dolgozatok javítása és a kapott osztályzatok sem tükrözték a diákok valódi felkészültségét.

A jövőben nyolcadikos diákoknak román nyelv és irodalomból, anyanyelv és irodalomból, illetve matematikából kell majd írásbeli vizsgát tenniük. A felmérőket különböző napokon írják majd a diákok, a követelmények megegyeznek majd az egységes félévik követelményeivel - magyarázta Kónya.
Arról egyelőre nem tudni semmit, hogy a felmérés a országos standardok szerint, történik-e majd, vagyis helyi vagy központi szinten állítják majd össze a tételeket.

A diákok középiskolákba való elhelyezése továbbra is számítógépes rendszerben fog történni és továbbra is ötven százalékban számít majd az V-VIII. osztály átlaga. Az idei tanév végén felvételizők kivételt képeznek, ugyanis mivel ők még írtak hetedikben egységes félévit, végső felvételi jegyükbe huszonöt százalékban beleszámolják majd azok eredményét, viszont azok a diákok akik 2011 végén felvételiznek már az új rendszer szerint fognak felvételt nyerni középiskolába - tette hozzá Kónya.


A hetedikesek idéntől nem írnak egységes félévi dolgozatot
A hetedikesek mostantól nem írnak egységes félévi dolgozatot


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: