2009-09-18 11:45:16• hírek • Ferenczi Noémi

Mi lesz a kinevezett iskolaigazgatókkal?

A tanügyminiszter által a napokban kiadott rendelet értelmében visszavonják a főtanfelügyelők azon jogát, mely szerint ideiglenesen iskolaigazgatókat nevezzenek ki.

Az új rendszer szerint, a tanfelügyelőségek javaslatai alapján a minisztérium nevezi ki a tanintézmények vezetőit. Ecaterina Andronescu tanügyminiszter elrendelte, hogy minden főtanfelügyelő küldje el a javasolt személyek listáját. Ezeknek a személyeknek ellenőrizni fogják a szakmai dokumentumaikat. Amennyiben az adott személy félkészültségét a dokumentumok is igazolják, a minisztérium kinevezi a tisztség betöltésére, ha pedig nem, új igazgatót neveznek ki a helyére.

Országos szinten körülbelül 16 ezer intézményvezető van hasonló helyzetben, vagyis mindannyiukat versenyvizsga nélkül nevezték ki az adott posztra. A többi megyéhez hasonlóan, Szatmár megyében is körülbelül százra tehető a hasonló helyzetben lévő pedagógusok száma. Sokan amiatt aggódnak, hogy tömegesen fogják leváltani a már kinevezett intézményvezetőket, mely most, a tanév megkezdése után, semmiképp nem helyénvaló.

Andronescu azzal indokolja lépését, hogy sok panasz érkezett a különböző megyékből amiatt, hogy sok elöljárót nem szakmai felkészültsége, hanem politikai meggyőződése miatt neveztek ki. Szerinte, ezzel a rendelettel ez kiküszöbölhető. Sokan nyilvánosan is hangot adtak nemtetszésüknek, ugyanis épp ennek az ellenkezőjétől tartanak, vagyis, hogy a miniszter saját pártjának embereit akarja ezekre a helyekre.

A rendelettel kapcsolatosan megkérdeztük Kónya László, főtanfelügyelő-helyettest, aki elmondta eddig a következő versenyvizsgáig vagy augusztus 31-ig nevezhették ki ideiglenesen az iskolaigazgatókat. Ezt a jogot vonta vissza a főtanfelügyelőktől a minisztérium. Kónya szerint, a most kiadott rendelet annak érdekében született meg, hogy kiszűrjék azokat, akik szakmai nem felelnek meg az adott poszt betöltésére, vagyis alul képzettek.

Sok tanfelügyelőség egyszerűen nem vesz tudomást a rendeletről, attól tartva hogy nagyon sok intézményvezetőt el akarnak majd mozdítani a helyéről. Szatmár megyében elkészítik és el is küldik a minisztériumnak a kért listát.

A Demokrata-Liberális Párt (PDL) képviselői Ecaterina Andronescu oktatási miniszter lemondását követelik, mivel úgy látják, hogy a szaktárca politikai alapon akarja leváltani a szóban forgó iskolaigazgatókat. Az Országos Oktatási Föderáció (FEN) közleményében szintén azt állítja, hogy az új minisztériumi rendelet „politikai tisztogatást elősegítő intézkedés".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: