2013-09-30 16:36:59• hírek • MTI

Mi legyen a vámépületekkel?

Uniós támogatással készül megvalósíthatósági tanulmány a Csengersima és Pete (Petea) között lévő magyar-román határátkelőhely infrastruktúrájának hasznosítási lehetőségeiről - közölték hétfőn sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség és a  Szatmár Megyei Tanács által elnyert 50 ezer eurós pályázat keretében felmérik a határszakaszon részben hasznosított ingatlanokat - mondta Oláh István, az ügynökség igazgatója.

A projekt legfőbb célja, hogy Románia schengeni övezethez történő csatlakozása után megoldott legyen a jelenleg üresen álló vagy funkciójukat vesztett épületek üzleti célú hasznosítása. Ezek zömében egykori vám- és hatósági épületek voltak - ismertette.

A program másik fontos célja olyan befektetők keresése, akik lehetőséget látnak az épületek hasznosítására. A pályázati összegből piackutatást indítanak, elkészül egy megvalósíthatósági tanulmány, valamint befektetői találkozókat és konferenciákat rendeznek a két ország vállalkozói számára. A tanulmányban megvizsgálják például annak lehetőségét is, hogyan lehetne közúton összekapcsolni a határ közelében fekvő Csenger és a romániai Szatmárnémeti ipari parkjait.

Egy másik program keretében augusztusban kezdte meg működését a közeli Csengersimánál, a 49-es főút mentén létesített magyar-román kereskedelmi központ. Az 540 millió forintos beruházás során Csengersimánál egy 1400 négyzetméteres kis- és nagybani piaccsarnok épült, és létrehoztak egy 1200 négyzetméteres, 62 vagonos hűtőházat is, az árusításra szánt termékek elhelyezésére.

A projekt részét képezte még a Szatmárnémetinél létesített, 670 négyzetméteres, több irodából álló, illetve konferencia-tolmácsrendszerrel ellátott képzési, üzleti és tanácsadó centrum is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: