2015-02-10 18:21:54• hírek • Kocsis Zoltán

Mi is változik pontosan a KRESZ-ben? Jönnek a horribilis bírságok?

Az elmúlt hetekben már-már hisztérikusan lepték el a központi és egyes regionális hírportálokat, televíziós hírműsorokat azok a hírek, melyek horribilis bírságok bevezetéséről szóltak. A Szatmár Megyei Rendőrség közleményben számolt be a módosításokról.

Több ezer lejes bírságoktól hangos hetek óta a román sajtó, amikor a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozásának (KRESZ) legújabb módosításai kerültek szóba. Elgondolkodtató persze, miként lehetséges, hogy Romániában félévente módosul a KRESZ. Ennél is elgondolkodtatóbb azonban, hogy a sajtó nagy része fittyet hány a realitásra és csak a szenzáció/olvasottság/nézettség kedvéért hajlandó álhíreket terjeszteni.

A Szatmár.ro csütörtökön fordult a Szatmár Megyei Rendőrséghez, hiteles tájékoztatást kérve a legilletékesebb intézménytől. A rendőrség kedden közleményben válaszolt, eloszlatva a rémhíreket.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy emelkednek-e a bírságok? A Hivatalos Közlönyben január 15-én megjelent kormányhatározat szerint a kérdésre a válasz: igen. Ám korántsem a sajtóban megjelent mértékben: nincs szó több ezer lejes bírságokról, csak a bírságpontok értéke emelkedett meg 90 lejről 97,5 lejre.

A legfontosabb KRESZ-változás, hogy február 14-től, azaz szombattól Romániában is kötelező lesz a gyerekülések alkalmazása a gépkocsikban! Szombattól a gépkocsivezető 390-488 lej közötti pénzbírságot és 3 büntetőpontot kaphat, amennyiben a kiskorú utasa nem gyerekülésben ül vagy nincs bekötve vagy ha olyan gépkocsiban ül, amelyben nincs biztonsági öv.

Pontosabban: szombattól a 135 centiméternél alacsonyabb gyerek csakis gyerekülésben utazhat! Kivételt képeznek ez alól természetesen a tömegközlekedési eszközök illetve a taxik: utóbbi esetben 3 évnél kisebb gyerek csak felnőtt felügyelete mellett utazhat. Ez a felnőtt pedig értelemszerűen nem lehet a taxit vezető taxis.

A határozat szerint a gyerekülést a hátulsó ülésre kell felszerelni. Az első ülésre csakis akkor lehet, ha a gyerek arca a menetiránnyal ellentétes irányba néz, az elülső légzsák pedig ki van iktatva.

A 135 centiméternél magasabb gyerekek utazhatnak biztonsági öv használata mellett is, de természetesen igény szerint gyerekülésben is. Amennyiben a gyerek orvosilag fel van mentve a gyerekülés vagy a biztonsági öv alkalmazása alól, akkor kizárólag a hátulsó ülésen foglalhat helyet. Amennyiben nem töltötte be a 3. életévét, akkor felnőtt felügyelete mellett utazhat csak. A gépkocsi vezetőjénél pedig ott kell lennie a felmentést igazoló orvosi igazolásnak.

Az új módosítások szerint három évnél idősebb gyerek már szállítható öv nélküli járműben is, de szigorúan csak a hátulsó ülésen.

Ami a sajtóban megjelent horribilis bírságokat illeti, megkeresésünkre Ana Petric, a Szatmár Megyei Rendőrség szóvivője szerint azok egyelőre csak közvita tárgyát képezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: